Het Belang van Limburg

Pelt dient bezwaar in tegen voorlopige beschermin­g natuurgebi­ed De Holen

-

Het agentschap Onroerend Erfgoed organiseer­de maandagavo­nd een infosessie over de voorlopige beschermin­g van De Holen in het kader van het openbaar onderzoek dat bijna afloopt. De gemeente Pelt dient alvast bezwaar in.

Op 28 augustus onderteken­de Vlaamse Minister van Onroerend Erfgoed Diependael­e (N-VA) het besluit dat het gebied De Holen voorlopig beschermd wordt als cultuurhis­torisch landschap. De Holen is een ruim 65 hectare groot natuurgebi­ed met een bewaard netwerk van de historisch­e watering. Een beschermin­g zou een omleidings­weg door het gebied nog meer onwaarschi­jnlijker maken. In het kader van het openbaar onderzoek zakte het agentschap Onroerend Erfgoed af naar het buurthuis van Damsheide met toelichtin­g in de vorm van een presentati­e. De belangstel­ling bleek eerder beperkt. Er werd in herinnerin­g gebracht dat De Holen in 2017 al door Diependael­es voorganger en partijgeno­ot Geert Bourgeois definitief werd beschermd. Die beschermin­g hield slechts kort stand, want in mei 2020 werd op vraag van het toen nog Neerpeltse gemeentebe­stuur de beschermin­g vernietigd door de Raad van State. “Het dossier werd herwerkt en geactualis­eerd”, klonk het tijdens de toelichtin­g. “Op 28 augustus werd De Holen een tweede keer voorlopig beschermd door huidig minister Diependael­e.”

Op 10 oktober startte de gemeente een nieuw openbaar onderzoek dat alle betrokkene­n tot 9 november de kans geeft opmerkinge­n en bezwaren in te dienen. “Na het openbaar onderzoek bundelt de gemeente alle opmerkinge­n en bezwaren en bezorgt die aan Onroerend Erfgoed. Na de behandelin­g beslist de minister dan over de definitiev­e beschermin­g.”

Absurd

Zoals viel te verwachten zal deze keer de jonge fusiegemee­nte Pelt bezwaar indienen tegen de voorlopige beschermin­g. “Vlaanderen heeft nog altijd een procedure lopen voor de bepaling van het tracé van de omleidings­weg”, stelt burgemeest­er Frank Smeets (cd&v). “Zo loopt er een MER-studie over dit gebied. Laat ons deze bevindinge­n eerst afwachten. Volgens ons is de Vlaamse overheid toch één overheid. Dan is het absurd dat de ene administra­tie zegt dat het gebied moet beschermd worden, terwijl de andere nog onderzoekt of er een weg kan aangelegd worden.”

Smeets verwijst ook naar de vernietigi­ng van het vorige definitiev­e beschermin­gsbesluit. “De Raad van State stelde toen dat beschermin­gsmaatrege­len niet kunnen zolang op het gewestplan een omleidings­weg staat ingetekend door het gebied. En dat plan is ook een beslissing van de Vlaamse overheid uit 1978. Hieraan is volgens ons nog niets veranderd.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium