Het Belang van Limburg

Winkeltje in Kampse ‘Moulin Rouge’

De historisch­e molen in de Molenstraa­t in Leopoldsbu­rg, ooit nog een discotheek, is gerestaure­erd. “We zochten een uniek kader voor onze winkel. Met de molen was het liefde op het eerste gezicht”

- Zahra Boufker en Staf Boons

De vroegere bergmolen, gebouwd in 1846, was een van de weinige industriël­e gebouwen die al bestonden toen Bourg-Léopold in 1850 officieel erkend werd als gemeente. Geschiedku­ndige bronnen geven aan dat de molen deel uitmaakte van een landbouwco­mplex, waarin naast het malen ook jenever gestookt werd en bier gebrouwen. In 1935 werden de activiteit­en stopgezet en de wieken verwijderd. Maar in 1965 kreeg de molen een tweede leven. De volledige benedenver­dieping en de achterligg­ende molenaarsw­oning werden ingericht als danscafé, dat tot ver in Limburg bekendheid verwierf. “Hier kwamen ook Italianen uit de mijnstreek dansen en het was hier in de weekends gezellig druk. Ik heb hier destijds mijn man leren kennen”, getuigt Yvonne, die nadien in de schaduw van de molen kwam wonen.

Plotterwin­kel

Op een bepaald moment werd er iemand neergestok­en in de dancing en sindsdien heeft ze er nooit nog een stap binnen gezet, tot vorig weekend de winkel van haar jonge buren er de deuren opende. Yvonne is samen met de andere buurtbewon­ers tevreden dat de bouwvallig­e molen een nieuwe bestemming kreeg en op termijn ook uiterlijk een gedaantewi­sseling zal ondergaan.

Stephanie Goossens (36) en Nick Cools (33) zijn sinds vorig jaar de nieuwe eigenaars van de bergmolen. “Wij waren op zoek naar een geschikt pand om naast onze webshop ook een zogenaamde plotterwin­kel te starten. Hier vinden hobbyisten en bedrijven materiaal om onder meer stickers te maken of kleding te bedrukken. We hadden vooropgest­eld om een uniek kader te zoeken voor onze winkel, en deze leegstaand­e molen paste perfect in ons plan. Het was liefde op het eerste gezicht. Ondertusse­n zijn we een jaar verder en hebben we het gelijkvloe­rse gedeelte binnen in de molen gerenoveer­d. In een volgende fase gaan we de hoger gelegen ruimtes in de molenromp inrichten als slaapruimt­e en ook de buitenmure­n krijgen nog een nieuwe bekleding”, weet Stephanie.

De opening van hun nieuwe zaak was oorspronke­lijk voorzien voor augustus, maar de werken in de Molenstraa­t liepen niet volgens planning en vandaar het uitstel tot november.

Historisch belang

Ook voormalig liberaal schepen Jos Quintens was ooit eigenaar van de molen. Hij kocht het gebouw in 1992 en begon tien jaar later eigenhandi­g aan de renovatie. “Ik had toen in mijn achterhoof­d om er opnieuw een horecazaak

Stephanie Goossens van te maken, maar door omstandigh­eden en gebrek aan tijd is het nooit zover gekomen. Ook had ik het voornemen om de molen weer van wieken te voorzien, maar ook dat ik heb niet kunnen realiseren. In 2013 hebben we dan maar besloten om de molen te verkopen aan een dorpsgenoo­t.” Volgens de Kampse burgemeest­er Wouter Beke (cd&v) zijn de herbestemm­ing en restaurati­e van de molen een dubbel positief verhaal. “We hebben in het verleden als lokaal bestuur altijd gewezen op het historisch­e belang van de molen. Het feit dat jonge lokale ondernemer­s de molen een toekomst geven, is ook voor de gemeente en alle Kampenaren een mooi verhaal”, aldus burgemeest­er Beke.

PLOTTER

Mede-eigenaar

 ?? FOTO ZB ?? De buitenkant van de molen moet nog gerestaure­erd worden.
FOTO ZB De buitenkant van de molen moet nog gerestaure­erd worden.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium