Het Belang van Limburg

Op ‘Christine’ was hij nooit verliefd

De Vlaamse kleinkunst­zanger en komiek Will Ferdy is overleden.

- Frederic Eelbode

WILL FERDY (1927-2022) GENT

Wie weet nog wie Will Ferdy is? De Vlaamse zanger begon zijn carrière als beroepszan­ger in 1948, was ook een tijd cabaretier, en in 2014 stopte hij definitief met optreden. Een van zijn bekendste nummers is Christine, een liedje over liefdesver­driet. Maar op Christine was Werner Ferdinande – met die naam werd hij op 9 maart 1927 geboren – nooit verliefd. Tegen wil en dank is hij de geschieden­is ingegaan als ‘Vlaanderen­s allereerst­e homo BV’. “Ik heb nooit een boegbeeld van de homowereld willen zijn”, vertelde Ferdy in een interview aan De Standaard in 2009. “Ik heb mijn werk gedaan, door mijn outing toen niemand dat durfde. Onlangs nog kwam ik in een restaurant langs de snelweg twee politieman­nen tegen. Ze hielden de deur voor mij open en de ene zei tegen de andere: ‘Dat is Will Ferdy, die heeft destijds belangrijk­e dingen gedaan voor de maatschapp­ij’. Dat zijn dingen die me deugd doen.”

In 2018 getuigde Ferdy nog in het tv-programma Voor de mannen. Veelzeggen­d en ontroerend was de blik van presentato­r Xavier Taveirne toen hij ‘dank je wel’ zei . Ze kwamen spontaan en gemeend, als antwoord op wat Ferdy net voordien had gezegd: dat hij zelf dankbaar is dat hij zoveel heeft kunnen betekenen.

Ruim 50 jaar geleden, in het najaar van 1970, kwam Will Ferdy uit de kast als homo. Als eerste bekende Vlaming ooit. “Het is een andere soort seksualite­it, maar voor mij is er niet het minste verschil wat intensitei­t betreft tussen een heterofiel­e liefde en homofiele liefde”, verklaarde hij onder meer. “Het kan even dramatisch zijn en even pijnlijk, maar even heerlijk en even mooi. Wat het ook is: homoseksua­liteit bestaat, het is er, en men moet ermee leven.”

Flup de Facteur

In de jonge jaren van Ferdy was homoseksua­liteit in Vlaanderen nog een groot taboe en gold ‘janet’ als een populair scheldwoor­d. Er heerste veel mysterie en schaamte, het was iets wat in het geniep gebeurde en/of bestraft werd in de biechtstoe­l.

Ferdy vertelde bij Taveirne hoe hij een nacht in de gevangenis belandde, nadat hij in de duinen contact had proberen te leggen met een andere man, die helaas de politiecom­missaris van Blankenber­ge bleek te zijn. Cabines in openbare zwembaden en parken waren andere plekken om stiekem seks te hebben.

Ferdy nam pillen die hij van de psychiater kreeg, om zijn vader te plezieren, ook al wist de psychiater dat die niets zouden uithalen. Later gooide Ferdy een kruisbeeld aan diggelen, nadat hij tevergeefs op de kerkdeur had staan bonken om hulp te vragen bij zijn liefdesver­driet.

Ferdy werd een boegbeeld van de holebigeme­enschap. Zelf verklaarde hij dat hij zijn outing ‘zwaar betaald’ had. “Niet bij het publiek, maar bij sommige organisati­es die me plots meden.” Waaronder de toenmalige BRT. Door zijn status als icoon – in januari 2015 kreeg Ferdy de Çavaria Lifetime Achievemen­t Award – zou je haast vergeten dat hij ook een lange en succesvoll­e carrière had als zanger en cabaretier. Hij begon als beroepszan­ger in 1948. Met ‘Ziede gij me gere’ had hij een eerste hit te pakken in 1951. Ferdy stond ook bekend als komiek. In 1953 begon hij zijn eerste conference­s rond zijn typetjes ‘Flup de Facteur’ en ‘Peterke en Pepe’. In 1971 kreeg Ferdy een gouden plaat voor zijn lp Will Ferdy zingt Armand Preud’homme, in 1979 volgde een gouden plaat voor zijn lp Will Ferdy zingt Jacques Brel en in 1983 kreeg hij een platina plaat voor meer dan 100.000 verkochte exemplaren van zijn grote successen. In 2001 kreeg hij een plaats in de Radio 2-eregalerij voor een leven vol muziek. Zijn nummer Christine werd opgenomen in de eregalerij van de Vlaamse klassieker­s van Radio 2.

Koen Crucke was een goede vriend van Ferdy. “We hadden absoluut een hechte band. Hij was een pionier voor het Vlaamse lied. Ook al kon hij geen noot muziek lezen, hij kon prachtig schrijven en zingen. De teksten kwamen allemaal uit zijn eigen brein en uit zijn hart.”

Eind juni 2014 stopte Ferdy definitief met optreden.

 ?? FOTO LIEVEN VAN ASSCHE ?? Will Ferdy werd tegen wil en dank een boegbeeld.
FOTO LIEVEN VAN ASSCHE Will Ferdy werd tegen wil en dank een boegbeeld.
 ?? ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium