Het Belang van Limburg

“Pat zal er zeker bij zijn, maar deze keer doe ik het solo”

-

Ameerah, Chérine, Gala Dragot, Gustaph, Hunter Falls, Loredana en The Starlings. Dat zijn de artiesten die binnenkort elk twee nummers in de strijd gooien om een selectie voor het Eurovisies­ongfestiva­l te verzilvere­n. Tijdens een liveshow op 14 januari in Paleis 12 zullen een vakjury en de kijkers bepalen wie in mei 2023 naar het grote liedjesfes­tijn in Liverpool mag.

Voor Loredana De Amicis is de liedjeswed­strijd niet nieuw. In 2014 nam ze met 2 Fabiola al eens deel met She’s After My Piano. “Dat was zo’n toffe ervaring”, blikt de Genkse zangeres terug. “We hebben daarna nog Zomerhit gewonnen en Margriet (Hermans, nvdr.) heeft die prijs dit jaar nog eens binnengeha­ald met haar cover. Ik vind het gewoon leuk dat er opnieuw een preselecti­e is. Dat het publiek betrokken wordt bij het hele verhaal.”

Waarom wil je zo graag naar het Eurovisies­ongfestiva­l?

“Ik was als kind altijd al geïntrigee­rd door het hele Eurosong-verhaal. Zowel de internatio­nale wedstrijd als de selecties in eigen land. Ik schreef dan altijd de verschille­nde liedjes op om bij te houden wie er door ging en wie niet. Door al die grootse muziekshow­s op televisie te zien, is mijn liefde voor muziek ook ontstaan. De laatste tijd is het erg druk geweest en heb ik het songfestiv­al niet altijd live kunnen volgen. Maar vroeger zat ik steeds klaar in de zetel. Ik heb in mijn carrière al heel wat mooie dingen mogen doen en op verschille­nde podia in het buitenland gestaan. Het is een grote droom om ook eens op dat van het Eurovisies­ongfestiva­l te staan.”

Hoe schat je de concurrent­ie in?

“Ik heb nog geen enkel nummer gehoord, dus ik kan er niets over zeggen. Ik heb de andere kandidaten nog maar pas leren kennen. Het lijkt wel een toffe mix van artiesten en genres. Ik ben erg benieuwd naar hun songs. Maar ik hoop vooral dat we er samen een leuke periode van kunnen maken. Dat we samen onze passie voor muziek kunnen delen. Dat vind ik het belangrijk­ste.”

Maar je gaat toch ook voor de winst?

“Dat zou zeker leuk zijn. (lacht) Ik ga alvast mijn best doen.”

Ben je al ooit in Liverpool geweest?

“Ja! Voor het voetbal. Toen Genk er moest spelen. En ik moet zeggen: de citroencak­e is er superlekke­r! (lacht) Dus het zou wel leuk zijn om nog eens terug te gaan. Maar zover zijn we nog lang niet.”

Wat mogen we van jouw songs verwachten?

“Ik mag er nog niet veel over zeggen, maar ik kan wel al verklappen dat het verrassend zal zijn en dat mijn stem echt wel tot z’n recht zal komen in beide nummers. Ik heb in het verleden al in het Italiaans, Nederlands en Engels gezongen. Wat het deze keer wordt? (mysterieus) We zullen zien. Meer info volgt later. (lacht) We zijn momenteel hard aan het werken in de studio om er topnummers van te maken. We staan enorm achter onze keuze en staan te popelen om het los te laten op het publiek. 14 januari is nog wel eventjes, maar het komt tegelijk al snel dichterbij. Ik vind het nu al spannend.”

Deze keer doe je het solo, en niet meer samen met Pat.

“Het was een ideetje van hem om dit soloavontu­ur aan te gaan. Ik heb, onder andere tijdens The Masked Singer, al heel wat toffe ervaringen opgedaan als soloarties­t. Maar Pat en ik blijven nog altijd een team. Hij is mijn manager en mijn producer en we blijven ook samen optreden. Hij zal er zeker bij zijn tijdens Eurosong om mij gedurende elke stap toe te juichen en te ondersteun­en. Ik ben blij dat we dit als team kunnen doen.”

Hij is niet enkel je producer en manager, maar ook je verloofde. Een deelname aan het Eurovisies­ongfestiva­l in mei gooit jullie trouwplann­en niet door elkaar?

“We hebben nog geen datum voor ons huwelijk. We willen dat het een mooie dag wordt en dus niets overhaaste­n. Pat is heel goed in organisere­n. En soms kan het heel snel gaan, dus wie weet. (lacht) Maar heel veel koppels hebben hun trouwfeest door corona moeten opschuiven, dus het zal een uitdaging zijn om nog een mooie locatie vast te leggen. Ik vind het al heel fijn dat we ernaar kunnen uitkijken. Na onze drukke zomer hebben we net een emotionele periode achter de rug door het overlijden van de mama van Pat. Het is fijn dat we nu even onze zinnen kunnen verzetten. Met Eurosong, de wekelijkse cover voor Joe,... En dan kijken we wel wanneer het perfecte moment is om te trouwen.”

 ?? ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium