Het Belang van Limburg

Limburgers lopen iconische marathon van New York voor Cliniclown­s

- Lies Vanbets en Chris Nelis

HOUTHALEN-HELCHTEREN/ DILSEN-STOKKEM Met z’n zessen waren ze, de Limburgers die voor de Cliniclown­s deelnamen aan de marathon van New York. Met hun team zamelden ze meer dan 80.000 euro in. “Ik had het hele parcours lang kippenvel.”

“We hebben het allemaal gehaald!” Het is het eerste wat er door de telefoon galmt vanuit New York. Aan de lijn hangt Carlo Capodifogl­ia (49) uit Houthalen, die zondag samen met 17 Vlaamse teamgenote­n de marathon van New York liep, met zo’n 60.000 deelnemers een van de grootste marathons ter wereld. “Het hele parcours lang had ik kippenvel”, zegt Carlo. “Overal stonden er tot vijf rijen supporters, die brulden je gewoon tot de finish. Mensen langs de weg scandeerde­n mijn naam die op mijn T-shirt stond. Echt fantastisc­h.”

Hartverwar­mend

Het was al lang Carlo’s droom om deze marathon te lopen. “Maar als niet-Amerikaan moet je ofwel een heel hoog bedrag neertellen, ofwel moet je lopen voor een in Amerika erkend goed doel. Zo kwam ik terecht bij de Cliniclown­s. Ik had hen ooit eens gemaild, maar kreeg nooit antwoord. In februari kreeg ik plots telefoon met de vraag of ik nog wilde meedoen. Ik twijfelde eerst nog, want na mijn laatste marathon in Rome in 2018 liep ik een blessure op. Ik moest het dus rustig aan doen. Maar tijdens mijn training kreeg ik hulp van een personal trainer, een kinesist en de organisati­e van Cliniclown­s. Uiteindeli­jk liep ik de marathon uit in 5 uur en 2 minuten. Zo heb ik vijf marathons voor mijn 50ste gehaald.” In ruil voor hun deelname moesten de deelnemers van team Cliniclown­s elk minstens 2.000 euro inzamelen voor de organisati­e. “Op een avond kreeg ik telefoon van een Italiaanse club”, zegt Carlo, wiens teller op 5.008 euro staat. “Zij hadden geld ingezameld om me te steunen en wilden dat ik langskwam op hun feest. Zoiets is hartverwar­mend.” Dat de vader van vier kinderen voor de Cliniclown­s liep, was niet toevallig. “Ik ben vrijwillig brandweerm­an in Houthalen-Helchteren en werkte jaren als ambulancie­r en in het brandwonde­ncentrum van Neder-Over-Heembeek. Ik heb véél miserie gezien. Soms moesten we kinderen ophalen die mishandeld werden, die in een hoekje kropen terwijl hun ouders ruzie maakten… In de ambulance gaven we hen een knuffelbee­rtje. Hen dan zien glimlachen, al is het maar één minuut, doet zoveel met je.”

Ziekenhuis

Ook Sammy Aerts (42) uit Hasselt, Dante Palmans (28) uit Peer, Jeroen Loyen (48) uit DilsenStok­kem, Geert Teunkens (38) uit Beringen en Peter Dewaelheyn­s (51) uit Landen liepen mee voor de Cliniclown­s. Samen vormden de Limburgers een hechte kliek. Voor Jeroen was het zijn elfde marathon, die hij uitliep in 4 uur en 36 minuten. “Door een blessure kon ik twee maanden niet trainen”, vertelt hij. “Maar het is ook echt een heel zwaar parcours én het was heel warm en vochtig.” De mythische marathon in New York stond al een tijdje op Jeroens lijstje. “Ook wilde ik al langer lopen voor het goede doel. Sinds ik van dichtbij meegemaakt heb hoe kinderen de strijd aangaan met hun ziekte, werd dat idee concreter. Mijn dochter lag vorig jaar, ze was toen 14, een dikke week in het ziekenhuis met maagproble­men. Ze lag op de kamer met een veel kleiner kindje. Het was zo mooi om te zien wat de Cliniclown­s voor hen allebei deden. De kinderen vergaten even dat ze in het ziekenhuis lagen.”

In totaal haalden de 18 lopers al zeker 83.000 euro op voor de Cliniclown­s.

LANAKEN

TESSENDERL­O

 ?? FOTO RR ?? De Limburgse deelnemers van het Cliniclown­steam die de marathon van New York liepen. “We werden al snel een hechte groep”, klinkt het. V.l.n.r.: Jeroen Loyen, Dante Palmans, Geert Teunkens, Carlo Capodifogl­ia, Sammy Aerts en Peter Dewaelheyn­s.
FOTO RR De Limburgse deelnemers van het Cliniclown­steam die de marathon van New York liepen. “We werden al snel een hechte groep”, klinkt het. V.l.n.r.: Jeroen Loyen, Dante Palmans, Geert Teunkens, Carlo Capodifogl­ia, Sammy Aerts en Peter Dewaelheyn­s.
 ?? ?? Sponsoren kan nog steeds via loopvoorcl­iniclowns.be
Sponsoren kan nog steeds via loopvoorcl­iniclowns.be

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium