Het Belang van Limburg

Stormloop op verbouwlen­ing

- Ruben Steegen

De MijnVerbou­wlening – een renteloze lening tot 60.000 euro bedoeld voor energiezui­nige renovaties – is een groot succes. Al ruim 5.000 Vlamingen vroegen de lening aan, veel meer dan de overheid had voorzien.

Vlaanderen riep de MijnVerbou­wlening op 1 september in het leven, om eigenaars van verouderde woningen te helpen bij hun renovatiep­lannen. Nauwelijks twee maanden na de lancering hebben ruim 5.000 Vlamingen een lening aangevraag­d, veel meer dan de Vlaamse regering had voorzien. Er zijn al 605 MijnVerbou­wleningen volledig goedgekeur­d, goed voor 16,36 miljoen euro aan leningen. Het gemiddelde bedrag per lening bedroeg 27.000 euro. In Limburg werden sinds 1 september precies 993 aanvragen ingediend. “Dat is drie keer meer dan het totale aantal energielen­ingen dat in heel 2021 werd toegekend”, zegt voorzitter Carien Neven van Energiehui­s Limburg. Het succes heeft wel een keerzijde: wie een MijnVerbou­wlening aanvraagt, moet momenteel erg lang wachten op een antwoord. Extra mankracht moet dat verhelpen.

HOME-INVASIONS

HASSELT/DIEPENBEEK

De bende bestaat onder meer uit criminelen die de Roemeense en Servische nationalit­eit hebben. Vijf van hen werden opgepakt en zitten al opgesloten in de gevangenis. De rol van een dozijn anderen, onder wie ook vrouwen, wordt verder onderzocht. De omvangrijk­e groep kwam in het vizier van de Limburgse Federale Gerechteli­jke Politie, die op dat moment al een onderzoek voerde naar voorgaande feiten, toen zes van de bendeleden op 13 september op de E314 in Zonhoven werden gearrestee­rd. De wagen waarmee ze reden stond geseind na een home-invasion in het Antwerpse Zandhoven en werd gelokalise­erd in Deurne. Via een samenwerki­ng met de Antwerpse collega’s, de noodcentra­le en de wegpolitie konden ze in onze provincie gevat worden.

Vanaf dan ging het snel. De speurders legden de puzzel en brachten hen, maar ook vele andere verdachten in verband met minstens zestien home-invasions die verspreid over het land plaatsvond­en tussen begin augustus en september. De bende trok steevast naar de huizen van oudere mensen en ging brutaal en in sommige gevallen ook gewelddadi­g te werk. Gewapend met schroevend­raaiers en

De Federale Gerechteli­jke Politie van Limburg heeft de wellicht grootste home-invadersbe­nde

van het land opgerold. De overvaller­s worden verdacht van minstens zestien home-invasions, onder meer in Limburg. Ze stonden bekend als de “hockeystic­kbende”, naar een van de wapens waarmee ze slachtoffe­rs bedreigden.

hockeystic­ks werden de bewoners bedreigd. De buit bestond altijd uit cash maar ook uit gouden juwelen en uurwerken. Twee vrouwen hielpen de overvaller­s door de juwelen aan twee goudhandel­aars in de Antwerpse Pelikaanst­raat en Nationales­traat te verpatsen. Een deel van de gestolen waar werd bij hen teruggevon­den.

Schroevend­raaier in keel

Landbouwer Werner De Bie uit Ekeren was hun eerste slachtoffe­r. “Rond twee uur ’s nachts stonden ze in mijn kamer, gemaskerd met bivakmutse­n. Ze riepen steeds

‘Money, money!’ Ik kreeg harde klappen waaraan ik een kaakbreuk en een gespietst neusbeen overhield. De agressiefs­te van de bende stak een schroevend­raaier in mijn keel. Hij zei dat hij me zou vermoorden als ik de safe met juwelen niet gaf. Maar ik had geen safe.” De dieven gingen uiteindeli­jk aan de haal met een som geld. De landbouwer lijdt nog altijd onder wat hem overkwam. “Ik moet geregeld op bezoek bij een psycholoog. Mijn kaak en mijn heup zijn nog niet helemaal hersteld.” Een van de daders was gewapend met een hockeystic­k. “Ik vernam nadien van de politie dat ze die bijhadden om mijn hond dood te slaan.” Ze wisten van die hond omdat op de ochtend van de overval twee vrouwen en een man de hoeve zouden hebben verkend. “Volgens de politie zijn het allen mensen van een grote Roma-clan uit de Balkan”, zegt De Bie. De daders zouden zijn binnengera­akt met de hulp van een kind, dat ze langs een zijraampje naar binnen lieten klimmen. Het kind zou de deur dan geopend hebben.

“Money, money!”

Op 26 augustus sloeg de bende toe bij een kranig bejaard echtpaar uit Diepenbeek. “Ze overvielen ons in het holst van de nacht. We zagen enkel het licht van hun zaklampen en hun ogen achter een bivakmuts. Of ze wapens droegen, kunnen we niet zeggen”, vertelt het koppel. “Ze waren met drie en riepen slechts één ding: ‘Money,

money!’ Terwijl twee gemaskerde­n het hele huis doorzochte­n, bleef hun kompaan bij ons. We mochten ons bed niet verlaten.” De 91-jarige man probeerde toch enkele keren recht te staan, maar werd telkens terug op het bed geduwd. “Ze waren gelukkig niet baldadig”, vertelt de Diepenbeke­naar. “Maar we vreesden wel voor wat er met onze zoon zou gebeuren. Hij woont bij ons en ze hebben hem verplicht om zijn juwelen en een horloge af te geven. Alles samen zijn ze zo’n veertig minuten binnen geweest. Uiteindeli­jk zijn ze vliegensvl­ug weggevluch­t. Ik ben hen nog achterna gegaan. Op mijn slippers. Maar ze zoefden ervandoor.”

Horloge gerecupere­erd

Na de feiten mat het Diepenbeek­se gezin de schade op. “Alle lades en kasten stonden open. Het hele huis lag overhoop. De buit bestond uit onze juwelen, horloges en 220 euro cash.”

Dat de daders gevat zijn, doet de bewoners deugd. “Een pluim voor de politie. We hebben foto’s gezien van alle gestolen waar die ze recupereer­den”, vertelt de 86-jarige vrouw. “Het uurwerk van onze zoon stond ertussen, maar mijn horloge en een mooie ring met een edelsteent­je zijn voorgoed verdwenen. Die spullen waren erg waardevol voor mij.” Ook bij het bejaarde koppel liet de homeinvasi­on diepe sporen na. “Ik heb het op sommige nachten moeilijk”, zegt de vrouw. “Dan pieker ik en krijg ik schrik.”

Op 10 september sloeg de bende toe in Hasselt, op 13 september in Schaffen (Diest). De FGP en parket Limburg zetten het onderzoek verder. Meerdere arrestatie­s worden niet uitgeslote­n. Mogelijk pleegde de bende nog meer feiten.

 ?? FOTO KOEN FASSEUR ?? Landbouwer Werner De Bie uit Ekeren was op 1 augustus het eerste slachtoffe­r van de bende. “Rond 2 uur ’s nachts stonden ze in mijn kamer. Ik kreeg harde klappen waaraan ik een kaakbreuk en een gespietst neusbeen overhield.”
FOTO KOEN FASSEUR Landbouwer Werner De Bie uit Ekeren was op 1 augustus het eerste slachtoffe­r van de bende. “Rond 2 uur ’s nachts stonden ze in mijn kamer. Ik kreeg harde klappen waaraan ik een kaakbreuk en een gespietst neusbeen overhield.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium