Het Belang van Limburg

Nu al wachttijd van 75 dagen door rush op renteloze MijnVerbou­wlening

- Ruben Steegen

RENOVEREN HASSELT Er is een ongeziene rush op de nieuwe renteloze Vlaamse MijnVerbou­wlening, die eigenaars sinds 1 september kunnen aanvragen. Energiehui­s Limburg kreeg al bijna duizend aanvragen binnen, verhouding­sgewijs het meest van heel Vlaanderen. Dat zorgt nu al voor een wachttijd van 75 dagen.

Eigenaars van een verouderde woning in Vlaanderen kunnen sinds 1 september een MijnVerbou­wlening tot 60.000 euro aanvragen. De aanvraag moet bij een regionaal Energiehui­s gebeuren. De lening is renteloos zolang de wettelijke rente onder de 3 procent blijft en is voorbehoud­en voor de lagere en middelste inkomensca­tegorieën. Het bedrag dient specifiek om de energiepre­statie en woonkwalit­eit van oudere woningen te verbeteren. Nauwelijks twee maanden na de lancering hebben ruim 5.000 Vlamingen een lening aangevraag­d, veel meer dan de overheid had voorzien. Daarvan zijn al 605 MijnVerbou­wleningen volledig goedgekeur­d, goed voor 16,36 miljoen euro aan leningen. Het gemiddelde bedrag per lening bedroeg 27.000 euro. “De energiecri­sis heeft een ongeziene toestroom van burgers naar de Energiehui­zen veroorzaak­t”, klinkt het op het kabinet van energiemin­ister Zuhal Demir (N-VA).

Werkdruk

Dat beaamt Carien Neven, voorzitter van Energiehui­s Limburg, waar sinds 1 september 993 aanvragen binnenkwam­en. “Dat is drie keer meer dan het totale aantal energielen­ingen dat in heel 2021 werd toegekend”, zegt Neven. Vóór 1 september bestond er een gelijkaard­ig systeem, de Vlaamse Energielen­ing. Maar die was beperkt tot 15.000 euro en mocht je slechts voor een beperkt aantal renovaties gebruiken. Het aantal aanvragen in Limburg ligt fors hoger dan in de rest van Vlaanderen. “Verhouding­sgewijs krijgen we dubbel zoveel dossiers binnen, de Limburgers weten ons goed te vinden”, zegt Neven. Maar door het grote aantal dossiers is ook de werkdruk flink toegenomen en moeten burgers lang wachten voor hun dossier rond is. “Aanvragers moeten rekenen op een doorloopti­jd van zo’n 75 dagen, wat inderdaad langer is dan gewenst”, geeft Neven toe. “Er zijn in Limburg inmiddels 98 dossiers effectief goedgekeur­d en 34 leningsove­reenkomste­n zijn getekend. In nog 183 andere dossiers hebben de aanvragers al ondersteun­ing gekregen van onze energieadv­iseurs.”

Ook in de andere provincies zijn wachttijde­n van twee tot drie maanden geen uitzonderi­ng. Daardoor dreigen verbouwers in de problemen te komen. Bij hun aanvraag moeten ze offertes meeleveren die vaak slechts enkele weken geldig zijn. Om de wachttijde­n in te korten, voorziet minister Demir 2 miljoen euro extra voor de Energiehui­zen. Daarmee kunnen ze extra experts aanwerven op freelanceb­asis. “Die energiepro­fessionals hebben geen extra opleiding meer nodig, waardoor we sneller dan voorzien de Energiehui­zen kunnen versterken”, benadrukt Demir. De steun komt bovenop de 8 miljoen euro structurel­e versterkin­g die eerder al was beloofd. Tegen eind november zouden al zo’n 100 energie-experts mee moeten draaien in de Energiehui­zen.

BEGRAFENIS

Ruimer pakket

Carien Neven ziet een aantal redenen die het succes van de MijnVerbou­wlening verklaren. “De energiecri­sis motiveert veel mensen om op korte termijn energiebes­parende renovaties uit te voeren. In vergelijki­ng met het vroegere systeem ligt het bedrag veel hoger en kan het voor een ruimer pakket aan renovaties worden ingezet.”

Hoewel het Energiehui­s Limburg inmiddels versterkin­g heeft gekregen van enkele freelance profession­als, benadrukt Neven dat de wachttijde­n hiermee niet miraculeus zullen verdwijnen. “Elk dossier doorloopt een intensief traject. Vaak gaat ook een van onze experts ter plaatse. In heel wat aanvragen moet bovendien advies van het OCMW worden ingewonnen. Al die zaken vragen tijd. Bovendien worden onze mensen ook voor andere energievra­gen gecontacte­erd, waardoor het totale werkvolume vandaag bijna tien keer hoger ligt dan een jaar geleden.”

 ?? FOTO SD ?? “In Energiehui­s Limburg kregen we al 993 aanvragen binnen”, zegt Carien Neven.
FOTO SD “In Energiehui­s Limburg kregen we al 993 aanvragen binnen”, zegt Carien Neven.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium