Het Belang van Limburg

Beperkte hinder en rustige stakingsda­g in Limburg

Bedrijven betreuren dat actievoerd­ers vooral de economie en hun eigen werkgever schaden. NATIONALE ACTIEEN STAKINGSDA­G

- Marij Wyers

HASSELT

Volgens de drie vakbonden wil de actiedag druk zetten op de regering. “Zodat de gewone arbeider weer een normaal loon krijgt zonder zich zorgen te maken om zijn rekeningen”, zegt Kristof Claes van ACLVB TennecoMon­roe in Sint-Truiden. Daar bleven de fabriekspo­orten dicht. Ook bij Black&Decker in Tessenderl­o werd gestaakt. “We kunnen niet anders. Als je met twee gaat werken en je komt niet rond dan is dat niet oké”, zeggen ze bij de vakbond. ACV-afgevaardi­gde David Serneels staat bij Marlux in HeusdenZol­der aan het stakingspi­ket: “Hetgeen we vandaag meemaken is ongezien. Het is niet de bedoeling dat we ons spaargeld moeten inzetten om onze basisbehoe­ften zoals gas en elektricit­eit te kunnen betalen.”

Bij Keramo-Steinzug in Hasselt legden 160 mensen het werk neer. Aan de toegang van Profel in Overpelt werden flyers uitgedeeld. “We dwingen niemand om het werk neer te leggen. Juist in deze moeilijke tijden willen we niemand zijn loon afnemen”, zeggen de vakbonden.

Net daarom stellen de Limburgse bedrijven zich vragen bij de staking.

De beste garantie op koopkracht is een job. “Het is hemelterge­nd dat de bonden niet inzien hoe ernstig ze onze Limburgse economie schaden met deze actie”, zegt Johann Leten, gedelegeer­d bestuurder van Voka-KvK Limburg. “De eis voor meer loon bovenop de historisch­e hoge loonindexe­ring is in deze energie- en inflatiecr­isis ronduit onbegrijpe­lijk en wereldvree­md. Als we zo doorgaan, dreigen we veel banen en onze koopkracht kwijt te spelen.”

Niet ingehaald

In Limburg was de stakingsda­g beperkt voelbaar op de werkvloer. Net bij de bedrijven die zelf zwaar getroffen worden door de energiecri­sis, zoals de voeding en industrie, bleek er wel veel stakingsbe­reidheid. Zo stelde Voka-KvK

Limburg vast na een rondvraag. Bij FrieslandC­ampina in Lummen moesten ze enkele productiel­ijnen noodgedwon­gen stilleggen. Slechts twintig procent van de arbeiders daagde woensdag op bij LAG Trailers in Bree. “We hadden dit liever anders gezien. Ons orderboek is goed gevuld, er is dus veel werk. We verliezen een productied­ag en die krijg je niet ingehaald waardoor ook onze klanten worden benadeeld. Deze actie treft ook ons bedrijf”, zegt directeur Rob Ramaekers.

LAG Trailers wordt zelf ook getroffen door de hoge energiepri­jzen en in het begin van het jaar kreeg het zoals velen te maken met bevoorradi­ngsproblem­en. “Uiteraard heb ik begrip voor de bezorgdhei­d van onze werknemers maar hier valt geen geld te rapen.

Ze treffen de verkeerde. In plaats van thuis te zitten, zouden ze beter op straat komen om hun stem te laten horen bij de energielev­eranciers.”

Bij handelsfed­eratie Comeos vinden ze de actie “niet te begrijpen” omdat het voor de supermarkt­en en de non-foodwinkel­s eveneens moeilijke tijden zijn.

Ook Vlaams minister van Werk Jo Brouns (cd&v) meent dat de staking niet het juiste antwoord is op de energiecri­sis. Hij wijst erop dat de verschille­nde regeringen wel degelijk oog hebben voor de koopkracht en dat in sectoren waar het loon eenmaal per jaar wordt geïndexeer­d in januari een historisch hoge indexering van meer dan 10 procent volgt en dat de btw-verlaging op energie behouden blijft.

 ?? FOTO SERGE MINTEN ?? Bij Keramo-Steinzug in Hasselt legden 160 werknemers het werk neer.
FOTO SERGE MINTEN Bij Keramo-Steinzug in Hasselt legden 160 werknemers het werk neer.
 ?? FOTO ZAHRA BOUFKER ?? Ook bij Scandinavi­an Tobacco Group in Lummen werd een stakingspi­ket opgetrokke­n.
FOTO ZAHRA BOUFKER Ook bij Scandinavi­an Tobacco Group in Lummen werd een stakingspi­ket opgetrokke­n.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium