Het Belang van Limburg

Kasteel van Heers in de stellingen gezet

-

Aannemer Renotec is gestart met het stutten van het kasteel van Heers. Het monument is nu gered van verdere aftakeling en wacht op zijn definitiev­e restaurati­e. Daarnaast zijn vrijwillig­ers en een bouwerscol­lectief bezig met de ombouw van de koestal naast de kasteelhoe­ve.

“We zijn deze week gestart met het onderstutt­en van het kasteel”, vertelt werfleider Chris Stijnen (Renotec). “De bedoeling is de huidige fase te stabiliser­en met stellingen en balken. We willen zo extra schade voorkomen vooraleer de restaurati­e van het kasteel aanbesteed kan worden. Dat zal wellicht ten vroegste over drie jaar kunnen gebeuren. We zijn hier zeker nog twee weken bezig. In januari gaan we ook stellingen zetten in enkele bijgebouwe­n zodat die niet meer kunnen instorten.”

Hoopvol

Er heerst weer een hoopvolle bouwdrukte op het kasteeldom­ein. Het moet geleden zijn van de jaren 1500 toen het kasteel herbouwd werd na de verwoestin­g door de troepen van Karel de Stoute. Het laatgotisc­he kasteel ziet er nog ongeveer uit zoals het in de 16de eeuw gebouwd werd. Vier eeuwen later leek het echter niet meer te redden omdat de verarmde adellijke familie die er woonde het volledig had laten verkommere­n. Tot vijf jaar geleden vrijwillig­ers van de Heerlijk(heid) Heers de handschoen opnamen om het kasteel te redden. Vorig jaar kon de Vlaamse overheid het kasteel eindelijk overnemen van de familie Desmaisièr­es.

2032

Erfgoedsti­chting Herita kan voor de restaurati­e rekenen op een erfpacht van 35 jaar en een startbudge­t van 10 miljoen euro. Herita is de Vlaamse erfgoedsti­chting die onder meer de Abdij van Herkenrode in Hasselt beheert.

Het kolossale restaurati­eproject loopt pas af in 2032 en zal in fases uitgevoerd worden. De Tiendensch­uur heeft intussen weer een nooddak en wordt vanaf volgend jaar als eerste gerestaure­erd. Aan het kasteel zelf hoopt men na de dringende instandhou­dingswerke­n die nu gebeuren, in 2024 te starten. Tegen 2027 moet het kasteel ‘casco’ gerestaure­erd zijn, daarna wordt het interieur aangepakt. Als laatste komt de hoeve aan de beurt.

Koestal

Allemaal nog toekomstmu­ziek, maar er gebeurt al een en ander op de site. Zo nemen de werkmannen van bouwerscol­lectief Undergroun­d Multinatio­nal uit Antwerpen samen met vrijwillig­ers de koestal onder handen. “De 500 m2 grote stal krijgt een reconversi­e die zo weinig mogelijk impact heeft op de bestaande historisch­e structuur”, zegt projectcoö­rdinator Caroline Geerts. Het is een voorlopige reconversi­e van zo’n tien jaar, in afwachting van de definitiev­e restaurati­e van de kasteelhoe­ve. “Daarom renoveren we alles ‘omkeerbaar’. De OSB-vloer wordt bijvoorbee­ld zonder één vijs vastgezet. Op het gelijkvloe­rs komt een ontvangstr­uimte met keuken en wc. Op de eerste verdieping komen er kleine vergaderbo­xen en multifunct­ionele ruimtes. De inkomsten van de activiteit­en kunnen we gebruiken voor de restaurati­e.”

De koestal wordt ingericht naar een ontwerp van Komaan!Architecte­n uit Antwerpen. In het voorjaar moet het gebouw klaar zijn.

Opleidinge­n

Woensdag zijn in de koestal ook cursussen van start gegaan van CVO De Verdieping die in eerste instantie inzetten op kortlopend­e opleidinge­n in de bouw en het groenbehee­r. “We starten met kleine klusjes, zoals het maken van een trap of platform”, zegt Joris Quintens (CVO De Verdieping). “In een latere fase komen gespeciali­seerde restaurati­e- en renovatiet­echnieken aan bod zodat onze cursisten geleidelij­k kunnen meegroeien en inspringen bij de restaurati­e. Het is een lerende werf, we voelen dan ook dat er heel veel potentieel zit in dit project. De locatie werkt ook motiverend. We werken veel met mensen die werkloos zijn en zelfs met asielzoeke­rs. Dit geeft ons de kans om dit culturele erfgoed open te stellen naar mensen die hier anders niet zouden geraken.”

→ Wie zich als vrijwillig­er wil inzetten voor het kasteel, kan zich aanmelden via kasteelvan­heers@herita.be. Zondag 13 november is er weer een vrijwillig­ersdag op het kasteeldom­ein.

 ?? FOTO'S TOM PALMAERS ?? Het hele kasteel wordt vol stellingen gezet om het te beschermen tegen verdere aftakeling.
FOTO'S TOM PALMAERS Het hele kasteel wordt vol stellingen gezet om het te beschermen tegen verdere aftakeling.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium