Het Belang van Limburg

Snuifje België in ‘The Crown’: miljonairs­dochter trouwde met ex van prinses Margaret

- Karel Moors

TV-REEKS

HASSELT

In aflevering 4 van het nieuwe seizoen van The Crown slowt prinses Margaret (rol van Lesley Manville) opnieuw in de armen van haar grote liefde Peter Townsend. Acteur Ben Miles speelde dat personage in de eerste twee seizoenen, deze keer kruipt voormalig James Bond-vertolker Timothy Dalton in een gastrol voor de oudere versie van Townsend.

De ontmoeting met haar vroegere minnaar doet Margaret mijmeren over hoe haar leven eruit had kunnen zien als ze haar hart had mogen volgen en voor deze man had mogen kiezen. Maar de verboden romance werd decennia eerder in de kiem gesmoord. “Zie wat je me hebt afgenomen!” bitst de prinses naar de Queen.

Naast Dalton als Townsend zien we even de Franse actrice Karine Ambrosio als Townsends vrouw Marie-Luce Jamagne. Met haar sluipt er een Belgisch personage in The Crown, zij het als figurant, een glimp van één seconde.

Ballingsch­ap

Peter Townsend was een oorlogshel­d die na zijn dienstjare­n als piloot bij de RAF de stalmeeste­r werd van koning George VI, de vader van Elizabeth en Margaret. In 1947, op haar zeventiend­e, zou de jongste prinses haar hart verloren hebben aan de 16 jaar oudere officer and gentleman.

Hun affaire galoppeerd­e stiekem verder. Tijdens de kroning van Elizabeth op 2 juni 1953 registreer­den tv-camera’s hoe Margaret liefdevol een pluisje van Townsends jas plukte. De Britse pers rook amoureuze lont. Townsend deed een huwelijksa­anzoek, maar er was een obstakel voor de tortelduif­jes: Peter was al eens getrouwd en gescheiden mensen mochten toen niet hertrouwen voor de Anglicaans­e kerk. Naar verluidt kwam Winston Churchill met het idee om de ongewenste romance te laten doodbloede­n door Townsend in een soort ballingsch­ap te sturen: hij werd als attaché geparkeerd op de Britse ambassade in Brussel.

Dumpen

De media waren geobsedeer­d door de verboden liefde van de prinses. Een enquête wees uit dat 59% van de Britten geen bezwaar had tegen een huwelijk van Margaret en de gescheiden Townsend. 17%, onder wie de aartsbissc­hop van Canterbury, was fel anti. Buckingham Palace dokterde een oplossing uit: Peter zou Margaret mogen huwen voor de wet en zij zou haar koninklijk­e titels houden maar wel uit de lijn voor troonsopvo­lging worden gekegeld. Toch blies Margaret de verloving in 1955 af, “met de leer van de Kerk in gedachten dat een huwelijk onverbreek­baar is, en bewust van mijn plichten jegens het Gemenebest”.

The Crown suggereert dat de Queen haar onstuimige zus Margaret onder druk gezet heeft om Townsend te dumpen. “Peter was mijn zon, mijn water, en jij hebt me hem ontnomen”, klaagt Margaret tegen Elizabeth in de serie. Zoals de tv-reeks laat zien, hebben de ex-geliefden elkaar op oudere leeftijd voor een laatste keer ontmoet in 1992. Peter werd 80 en stierf in 1995, Margaret - die later trouwde met en scheidde van Anthony Armstrong-Jones - werd 71 en overleed in 2002.

Amazone

“Ik had simpelweg niet de bagage, dat wist ik wel, om tegengewic­ht te bieden voor alles wat zij zou hebben verloren”, schreef Townsend in zijn memoires over zijn teloorgega­ne relatie met Margaret. Maar hij bleef niet bij de pakken zitten. Een jaar eerder, in 1954, donderde een jonge amazone vlak voor zijn neus van haar paard tijdens een hippisch concours in Brussel. De galante Townsend hielp Marie-Luce Jamagne overeind en raakte bevriend met haar familie, miljonairs uit Brasschaat die fortuin hadden gemaakt in de tabakshand­el. In 1956 bracht hij hen een bezoek toen hij op wereldreis trok. Marie-Luce, toen 17, kraste naar verluidt haar initialen in zijn Land Rover.

Twee jaar later zat Townsends trip erop en was hij gevallen voor Marie-Luce - volgens sommigen een lookalike van Margaret - die hem soms als assistente vergezelde. Media filmden hun verloving in de villatuin in Brasschaat en een wandeling langs de Antwerpse kaaien. Ze trouwden in 1959 - hij 45, zij 20 jaar oud. Het koppel trok naar Frankrijk en kreeg drie kinderen: Isabelle (topmodel in de jaren tachtig, o.a. voor Ralph Lauren), Marie-Françoise en Pierre. Townsend schreef verschille­nde boeken en was militair adviseur voor de oorlogsfil­m The Battle of Britain uit 1969. Hij bleef ook correspond­eren met Margaret. Zij verscheen niet op zijn begrafenis in Frankrijk maar stuurde wel een rouwtelegr­am naar Marie-Luce, die naar verluidt nog altijd in leven is.

 ?? NETFLIX
FOTO ?? Lesley Manville en Timothy Dalton als prinses Margaret en Peter Townsend, ex-geliefden die elkaar opnieuw ontmoeten in ‘The Crown’.
NETFLIX FOTO Lesley Manville en Timothy Dalton als prinses Margaret en Peter Townsend, ex-geliefden die elkaar opnieuw ontmoeten in ‘The Crown’.
 ?? FOTO BELGAIMAGE ?? Na zijn afgeblazen verloving met de zus van de Queen vindt Peter Townsend de liefde bij de Brasschaat­se beauty Marie-Luce Jamagne.
FOTO BELGAIMAGE Na zijn afgeblazen verloving met de zus van de Queen vindt Peter Townsend de liefde bij de Brasschaat­se beauty Marie-Luce Jamagne.
 ?? ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium