Het Belang van Limburg

Lommelse ex-schepen moet ook in beroep 272.355 euro betalen voor plofkraak

- Geert Houben

MISDAAD LOMMEL De ooit zo beloftevol­le Lommelse schepen Anick Berghmans is ook in beroep veroordeel­d tot betaling van 272.355 euro voor haar aandeel in een plofkraak. Het is onduidelij­k of haar vier mededaders vermogend zijn waardoor ze er mogelijk alleen voor opdraait.

In december 2014 legde Berghmans (42) voor de sp.a – nu Vooruit – de eed af als schepen van evenemente­n en dierenwelz­ijn. Haar popularite­it was mee te danken aan haar derde plaats in Big Brother 2002. Nadien was ze nog te zien en te horen in de Ketnetband. De Lommelse was eveneens te boeken als entertaine­r voor een kidsdisco.

Aan de weg omhoog kwam abrupt een einde in 2018. Sindsdien kleeft het etiket van plofkraaks­chepen op haar. Ook al nam ze niet effectief deel aan de kraak op 21 juni 2018 op een bpost-kantoor in Lommel. Wel stelde ze de schuur achter haar woning ter beschikkin­g om de vluchtauto te verbergen. Vijf dagen later vonden de speurders er onder een zeil een Audi A7 met daarin 17.000 euro aan besmeurde geldbiljet­ten. Daarnaast spoelde de toenmalige schepen een simkaart door het toilet en wiste ze op vraag van de

spilfiguur haar sms-berichten.

Naïef

De plofkraak was goed voor een buit van 238.000 euro. Ze kreeg 30 maanden cel, waarvan 24 met uitstel. Meermaals viel in haar entourage te horen dat Berghmans naïef is geweest en te goeder trouw was. “Ze kende de draagwijdt­e en de gevolgen niet van het verbergen van de auto.”

Die naïviteit komt haar nu na een procedures­lag op een fikse schadeverg­oeding te staan. De beroepsrec­hter in Antwerpen oordeelde deze week dat ze samen met de vier mededaders 272.355 euro aan bpost moet betalen. Goed voor de gestolen geldsom en de herstellin­gswerken. Als enige van de daders tekende ze beroep aan, maar nadat het contact met haar advocaat spaak liep, maakte ze er een knoeiboel van. Berghmans bracht geen argumenten bij waardoor de strijd en de hoop op een lagere schadeverg­oeding al op voorhand verloren was.

Serveerste­r

Het hof bevestigde daarop de eerdere uitspraak in Hasselt. De kans is niet onbestaand­e dat Berghmans alleen voor het bedrag moet opdraaien omdat het om een solidaire veroordeli­ng gaat en de andere veroordeel­den onvermogen­d zouden zijn. Zover is het echter nog niet. Er zou nog een onderzoek lopen naar de financiële middelen van de mededaders in afwachting van de uitspraak in beroep. Alleen was de advocaat van bpost, Thibault Van Wynsberghe, woensdag niet beschikbaa­r om dat te bevestigen. Daarnaast is er voor Berghmans nog de optie om naar cassatie te trekken. Haar politieke ambities heeft de Lommelse logischerw­ijs opgegeven. Momenteel geeft ze danslessen en zwemcursus­sen en werkt ze in de horeca als serveerste­r.

 ?? FOTO BELGAI/ISOPIX ?? Na de plofkraak op een kantoor van bpost in 2018 werd de vluchtauto gevonden in een schuur achter de woning van toenmalig schepen Anick Berghmans.
FOTO BELGAI/ISOPIX Na de plofkraak op een kantoor van bpost in 2018 werd de vluchtauto gevonden in een schuur achter de woning van toenmalig schepen Anick Berghmans.
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium