Het Belang van Limburg

98 Limburgse bedrijven deden al beroep op tijdelijke werklooshe­id energie

Sinds 1 oktober hebben zich al 98 Limburgse ondernemin­gen gemeld die een beroep willen doen op de regeling tijdelijke werklooshe­id energie. Dat blijkt uit cijfers van de RVA. Het gaat daarbij vooral over industriël­e ondernemin­gen.

- Guido Cloosterma­ns

Sinds 1 oktober kunnen bedrijven die te lijden hebben van de hoge energiepri­jzen een beroep doen op het stelsel van tijdelijke werklooshe­id energie. Dat betekent dat ze tijdelijk de productie geheel of gedeelteli­jk kunnen stilleggen en hun werknemers – eveneens tijdelijk – naar huis kunnen sturen. De werkgever vermijdt op die manier een dure herstructu­rering, terwijl de werknemer in dienst blijft en een groot deel van zijn koopkracht behoudt.

Bedrijven die op de tijdelijke werklooshe­id energie beroep willen doen moeten wel aan enkele voorwaarde­n voldoen. Zo moet de energiefac­tuur ten minste 3 procent van de toegevoegd­e waarde bedragen, ofwel moet de energierek­ening voor het kwartaal dat ze de regeling willen gebruiken, verdubbeld zijn ten opzichte van hetzelfde kwartaal van vorig jaar.

Vooral industrie

Uit actuele cijfers van de RVA blijkt nu dat sinds 1 oktober 98 Limburgse ondernemin­gen tijdelijke werklooshe­id energie hebben aangevraag­d voor in totaal 7.722 werknemers. Let wel: het gaat hier over aangiften, niet over betalingen. “Zo kan een werknemer bijvoorbee­ld na de aangifte ziek geworden zijn, waardoor hij een ziekte-uitkering krijgt in plaats van een uitkering voor tijdelijke werklooshe­id. We gaan de cijfers van de betalingen voor tijdelijke werklooshe­id energie pas kunnen zien eind november, na verificati­e van de betalingen door de uitbetalin­gsinstelli­ngen”, aldus de RVA in een toelichtin­g bij de cijfers. Uit de cijfers blijkt ook dat het stelsel vooral wordt gebruikt door industriël­e ondernemin­gen: 53 van de 98 bedrijven zijn actief in industriël­e sectoren, 20 van hen in de metaalverw­erkende nijverheid. Het gaat daarbij onder meer over energie-intensieve bedrijven. Eerder gaven bedrijven zoals Aperam in Genk aan hun productie te willen terugschro­even of zelfs stil te leggen omdat produceren door de hoge energiepri­jzen niet meer rendabel was. In heel België deden 952 bedrijven sinds 1 oktober beroep op het stelsel en dat voor 46.731 werknemers. Hoewel het aantal tijdelijk werklozen energie week na week stijgt, zitten we nog niet op het niveau van de coronapand­emie. In april 2020 waren er in Limburg 106.000 werknemers minstens één dag tijdelijk werkloos.

Versoepeld

De regeling tijdelijke werklooshe­id energie ging van start op 1 oktober, loopt tot 31 december en vult het versoepeld­e stelsel van tijdelijke werklooshe­id wegens economisch­e redenen aan dat van kracht is sinds 1 juli en eveneens op 31 december eindigt. Of het stelsel daarna wordt verlengd, is nog niet duidelijk. Op de toonaangev­ende Nederlands­e beurs is de gasprijs, die in augustus nog een record noteerde van 350 euro, de voorbije maanden gedaald tot onder 120 euro. Werknemers krijgen in het kader van deze regeling en voor de dagen dat ze niet moeten gaan werken een werklooshe­idsuitkeri­ng van 70 procent van hun loon (begrensd tot 3.075,04 euro), aangevuld met een supplement van 6,22 euro per dag, betaald door de werkgever.

 ?? FOTO BOUMEDIENE BELBACHIR ?? Aperam is een van de bedrijven die te lijden hebben van de hoge energiepri­jzen.
FOTO BOUMEDIENE BELBACHIR Aperam is een van de bedrijven die te lijden hebben van de hoge energiepri­jzen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium