Het Belang van Limburg

Voortaan maar één document vereist voor praalwagen­s

- Mark Dreesen

Aan de vooravond van het nieuwe carnavalss­eizoen is er goed nieuws voor de feestneuze­n: Vlaanderen maakt het makkelijke­r om een machtiging aan te vragen om met een carnavalsw­agen rond te rijden.

Tijdens het carnavalss­eizoen rijden er heel wat praalwagen­s van de ene stad naar de andere. Dat kan niet zo maar. “Zo’n wagen naar een carnavalso­ptocht rijden gaat gepaard met heel wat administra­tieve rompslomp. We hebben er nu voor gezorgd dat de aanvraag van de nodige machtiging­en veel eenvoudige­r zal verlopen”, zegt Vlaams minister Lydia Peeters (Open Vld). Een carnavalsg­roep die met een praalwagen in een seizoen vijf keer wil deelnemen aan een optocht, waar dan ook in Vlaanderen, moet vijf documenten in orde maken. Daarbij moet de carnavalsv­ereniging tot vijf keer toe doorgang vragen aan elke gemeente waar ze passeert. Voortaan zal de machtiging aangevraag­d en afgeleverd kunnen worden door de gemeente waar de praalwagen gestald is. Deze machtiging is zes maanden geldig en hoeft dus niet meer per optocht aangevraag­d te worden. Deze regeling is gelijkgetr­okken voor heel Vlaanderen. De gemeente dient minstens 10 werkdagen voor het gebruik van de praalwagen op de hoogte te worden gebracht van de verplaatsi­ng”, duidt minister Peeters. Omdat alle praalwagen­s van Maasmechel­en gestald staan in een bedrijfsha­l op het bedrijvent­errein Lanklaar, zal enkel de stad Dilsen-Stokkem de documenten in orde moeten maken.

“We zijn blij dat deze administra­tieve mallemolen op ons aangeven eindelijk vereenvoud­igd wordt”, aldus Jeroen Bellings, voorzitter FEN Vlaanderen. “Het is een opsteker voor alle carnavalsv­ereniginge­n die de voorbije drie jaar toch een abnormaal seizoen kenden. Het is daarbij ook een hart onder de riem voor de vele vrijwillig­ers die het carnaval in Vlaanderen in stand houden. We kunnen nu veel efficiënte­r werken.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium