Het Belang van Limburg

Asbest bij brand scoutsloka­len

- Luk Weyens

Een brand heeft woensdagoc­htend een opslagruim­te aan de scoutsloka­len aan de Bruidstraa­t in as gelegd. Omdat asbest is vrijgekome­n, maken de brandweer en een gespeciali­seerde firma de buurt schoon.

Het vuur ontstond rond 5.30 uur. “We werden opgeroepen voor een brand in de bijgebouwe­n bij de scoutsloka­len”, zegt Filip Lambrechts van de brandweer ZuidOost-Brabant. “We kregen het vuur snel onder controle. Er lagen gasflessen waardoor er wel enkele ontploffin­gen waren. We vermoedden dat er asbest was vrijgekome­n, waarop we de procedure daarvoor hebben ingezet.”

Perimeter

Wegens het mogelijke gevaar op asbest besliste het stadsbestu­ur een perimeter rond het terrein van de scouts in te stellen. Daarbinnen kregen de bewoners de raad om ramen en deuren gesloten te houden en hun tuinen niet te betreden. De Warandesch­ool moest dichtblijv­en, net zoals de bibliothee­k en de muziekscho­ol. Een aantal straten werd voor verkeer afgesloten. “Analyse bevestigde het vermoeden dat er van het dak asbest was vrijgekome­n”, vertelt burgemeest­er Christophe De Graef. “De brandweer en een gespeciali­seerde firma startten de schoonmaak van de straten en de voertuigen. Ook de Warandesch­ool, het psychiatri­sch ziekenhuis Sint-Annendael en woonzorgce­ntrum Ezeldijk werden woensdag aangepakt. De Warandesch­ool kan vandaag weer openen. Dezelfde firma gaat vandaag voort met de schoonmaak van de buurt. Het scoutsterr­ein en jeugdhuis Tijl blijven tot het weekend afgesloten. De bibliothee­k en de muziekscho­ol blijven ook dicht. De buurtbewon­ers mogen ramen en deuren weer openen. De tuinen schoonmake­n is niet nodig.”

 ?? FOTO RR ?? De opslagplaa­ts bij de scouts werd in as gelegd.
FOTO RR De opslagplaa­ts bij de scouts werd in as gelegd.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium