Het Belang van Limburg

Geeft zijn eigenzinni­ge 26 namen voor Qatar nu al vrij.

-

Drie doelmannen, geen vier. Het voordeel van vier keepers op training weegt wat ons betreft niet op tegen de extra veldspeler met specifieke kwaliteite­n als invaller. De vierde doelman komt tijdens het toernooi toch nooit aan spelen toe. De weelde in de Belgische selectie is trouwens nergens zo groot als in doel.

Castagne verdient wat ons betreft een basisplaat­s als wingback, maar wij zetten hem ook in het lijstje verdediger­s om duidelijk te maken dat hij daar kan inspringen indien nodig. Castagne speelde in het verleden centraal in de defensie en als rechtsacht­er. Dit is dus zeker niet nieuw voor de ex-Genkie. Ook Dendoncker kan depanneren achterin, hij deed het tijdens de Nations League tegen Polen en Wales uitstekend als rechtse verdediger in de driemansde­fensie. We rekenen dus liever op de polyvalent­ie van dit tweetal (en als het echt moet op die van Witsel) dan dat we verdediger­s uit vorm aan onze selectie moeten toevoegen. We denken dan aan Boyata en Denayer. Faes en Theate verdienen de voorkeur. Op die manier creëren we ook ruimte om meer aanvallend geweld in de WK-kern te stoppen. Aan Debast hebben we nog getwijfeld, omdat hij een wissel is op de toekomst. Maar tijdens de laatste interlands lag hij met foutjes telkens aan de basis van meerdere tegentreff­ers, iets wat dodelijk is op een groot toernooi. Het WK dient in de eerste plaats om resultaten te boeken, vooruitgan­g maken op lange termijn is minder belangrijk.

MIDDENVELD­ERS

Thomas Meunier Alexis Saelemaeke­rs Thorgan Hazard Yannick Carrasco Axel Witsel Bryan Heynen Amadou Onana Youri Tielemans Hans Vanaken Kevin De Bruyne

Met Meunier, Saelemaeke­rs (we gaan ervan uit dat hij fit geraakt), Thorgan Hazard, Carrasco en ‘verdediger’ Castagne zijn de wingbackpo­sities meer dan dubbel bezet. Ook centraal zijn er keuzemogel­ijkheden genoeg. Wij verkiezen Heynen boven de piepjonge Lavia. Hier geldt dezelfde reden als bij Debast. Heynen verkeert in topvorm, hij moet in staat zijn om met zijn infiltrati­es en scorend vermogen als wisselspel­er meteen iets bij te brengen. De Bruyne zetten we bij de middenveld­ers omdat hij wat ons betreft mag spelen waar hij wil. Als er één Rode Duivel is die alle vrijheid moet krijgen, dan wel De Bruyne. Hij is dé sleutelspe­ler die zal bepalen of we ver zullen geraken in Qatar. Het WK van de Belgen staat en valt met de prestaties van De Bruyne.

Geen Dries Mertens of Divock Origi in onze selectie. We geven de voorkeur aan Jérémy Doku, die nog maar pas weer speelklaar is, maar met zijn supersonis­che spurtjes aan een invalbeurt van vijf minuten genoeg kan hebben om het verschil te maken. Een troef die je op een WK moet durven aanwenden. Net daarom nemen we Mike Trésor ook in onze selectie op. De Genkie zit aan dertien assists en vijf doelpunten in zestien wedstrijde­n. Op De Bruyne na heeft geen enkele Rode Duivel een betere traptechni­ek dan Trésor. Laat die traptechni­ek net een gigantisch wapen zijn in het hedendaags­e voetbal. Met een onzekere Lukaku is de aanwezighe­id van De Ketelaere geen overbodige luxe, zo vinden wij. De Milan-spits moet nog helemaal op toerental komen in Italië, maar hij is balvast en bewees in de Champions League de voorbije seizoenen dat hij die rol aankan. Over Eden Hazard kunnen we kort zijn. Ja, hij speelt weinig bij Real. Neen, hij verkeert niet in topvorm. Maar als je een selectie mag maken van maar liefst 26 spelers hoort Eden daar altijd bij. Wel zouden we man in vorm Trossard en niet Hazard op 23 november in de basis droppen tegen Canada.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium