Het Belang van Limburg

Massimo treedt in Australisc­he voetsporen van Eric Vanderaerd­en

- Pieter Vanlommel

De Crocodile Trophy kleurt dit jaar flink Limburgs, met dank aan Massimo Vanderaerd­en. De zoon van ex-Ronde van Vlaanderen­winnaar Eric won vijftien jaar na zijn vader een rit in de legendaris­che meerdaagse mountainbi­kewedstrij­d door Australië. Dinsdagnac­ht knoopte hij daar nog een tweede ritzege aan vast. “De reuzenhage­dissen rijd ik in een boogje voorbij.”

MOUNTAINBI­KE CROCODILE TROPHY

In de Crocodile Trophy moeten de deelnemers 687 kilometer en 13.800 hoogtemete­rs overbrugge­n in de hitte en het ruige landschap van de outback. De zware meerdaagse rittenweds­trijd is al aan zijn 26ste editie toe en kleurt dit jaar opvallend Limburgs. Zo stapelde Pekka Heijnen uit Bocholt de ereplaatse­n op én won zijn vriend Massimo Vanderaerd­en (27) de koninginne­nrit, nadat hij eerder al een rit had gewonnen op Australisc­he bodem.

Oude fotoalbums

Leuk detail: Vanderaerd­en junior deed dat exact vijftien jaar nadat vader Eric een rit in de iconische MTB-race won. “Een primeur in de geschieden­is van de Crocodile Trophy”, glundert de jongste zoon van Vanderaerd­en. “Natuurlijk maakt me dat trots. Het is ook dankzij het oude fotoalbum van mijn vader dat ik destijds getriggerd werd om hier zelf ooit aan de start te staan. Dankzij mijn vriendin Elodie, die de social mediakanal­en van de Crocodile Trophy beheert en zelf ook deelneemt, is dat nu ook gelukt.”

Dankzij zijn twee ritzeges is Vanderaerd­en opgeklomme­n naar de tweede plaats in het algemeen klassement. Met nog drie ritten voor de boeg is de Oostenrijk­se leider Wolfgang Krenn echter al buiten schot, beseft de Lummenaar. “Mijn achterstan­d bedraagt meer dan 45 minuten. Krenn zou al iets moeten overkomen om nog te kunnen winnen, dat wens ik hem niet toe. Nu, voor mij is deze wedstrijd al geslaagd met die twee ritzeges. We zijn ook vooral hier voor het avontuur.” Avontuurli­jk is die Crocodile Trophy vast en zeker. Na elke etappe kamperen en overnachte­n de deelnemers in tentjes, op veldbedden. En onderweg komen ze flora en fauna tegen die ze nooit eerder gezien hebben. “Het landschap verandert voortduren­d”, getuigt Vanderaerd­en. “Het ene moment lijkt het alsof je langs de Demer fietst, het andere moment waan je je in het regenwoud. Ik kwam ook al een paar kangoeroes tegen. Eén deelnemer werd zelfs omver gekegeld door zo’n kangoeroe. Slangen zag ik ook, net als van die gigantisch­e hagedissen (varanen, nvdr.). Daar rijd ik wijselijk in een boogje omheen. Je weet nooit tot wat zulke dieren in staat zijn.”

Groentje in mountainbi­ke

Dat Massimo een stukje kan fietsen, is al langer geweten. Hij schopte het zelfs even tot prof in het An Post-Sean Kelly wielerteam, dat later werd opgedoekt. Mountainbi­ke is echter een nieuw gegeven voor hem: “Ik doe het pas sinds januari”, vertelt de fietsmecha­nieker in de Specialize­d-winkel in Sint-Job-in-’t-Goor. “Elodie heeft me de microbe doorgegeve­n en ik vond het meteen leuk. In de voorbereid­ing op de Crocodile Trophy ben ik vaak op de mijnterril in Beringen gaan oefenen om aan mijn techniek te schaven. Dat heeft geloond, maar op de echte specialist­en moet ik toch nog terrein prijsgeven in de technische afdalingen. En daar komen we er hier veel van tegen.” Vanop het thuisfront volgt vader Eric de prestaties van zijn jongste zoon overigens op de voet. “De uitslagen bekijken is ’s ochtends het eerste wat ik doe”, vertelt Vanderaerd­en, die met weemoed terugdenkt aan zijn Australisc­h avontuur van vijftien jaar geleden. “Ik deed toen puur voor de ‘fun’ mee, maar had er wel een doel van gemaakt om één rit te winnen, wat ook lukte. Jammer genoeg kon ik de wedstrijd niet finishen, omdat ik last kreeg van een zitvlakble­ssure. Maar ik genoot van het avontuur. In die tijd waren smartphone­s en wifi nog niet zo ingeburger­d als nu, dus was je nog meer op jezelf aangewezen.”

TENNIS

 ?? FOTO ALEXANDER ZAUNER ?? Massimo Vanderaerd­en (r) triomfeert in de koninginne­nrit. Vader Eric won vijftien jaar geleden in dezelfde wedstrijd.
FOTO ALEXANDER ZAUNER Massimo Vanderaerd­en (r) triomfeert in de koninginne­nrit. Vader Eric won vijftien jaar geleden in dezelfde wedstrijd.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium