Het Belang van Limburg

Nieuwe brandweerk­azerne wordt gebouwd in Peer

Volgend jaar zal in Wijchmaal aan de Stationsst­raat de bouw starten van een nieuwe brandweerp­ost binnen de hulpverlen­ingszone Noord-Limburg. Op die manier zijn snellere brandweeri­nterventie­s mogelijk in delen van Peer en Hechtel Eksel.

- Geert Van Baelen

De gemeentera­ad buigt zich op 23 november over de verkoop van drie percelen in Wijchmaal aan de Hulpverlen­ingszone Noord-Limburg. Op die locatie ter hoogte van het fietspad op de oude spoorwegbe­dding aan de Stationsst­raat zal in de loop van volgend jaar de bouw starten van een nieuwe brandweerp­ost. “Zo kan de brandweer sneller aanwezig zijn op een deel van het grondgebie­d van Peer en HechtelEks­el. De brandweerp­ost zal stapsgewij­s operatione­el uitgebouwd worden”, schetst burgemeest­er Steven Matheï (cd&v). De Hulpverlen­ingszone NoordLimbu­rg beslaat de gemeenten Bocholt, Bree, Ham, HamontAche­l, Hechtel-Eksel, Leopoldsbu­rg, Lommel, Pelt en Peer. Momenteel wordt uitgereden vanuit de brandweerp­osten in Lommel, Bree, Leopoldsbu­rg en Pelt.

Verkeer

De hulpverlen­ingszone waakt over de aanrijtijd­en om de hulpverlen­ing optimaal te kunnen organisere­n. “De voorbije jaren nam de verkeersin­tensiteit toe, waardoor het ook voor de hulpdienst­en moeilijker werd om de beoogde aanrijtijd­en te halen. Daarom is het ook zinvol om in Peer, vlak bij de grens met Hechtel-Eksel, een bijkomende brandweerp­ost te voorzien”, motiveert burgemeest­er Matheï. “Het is de bedoeling om er een brandweerp­ost te bouwen met een beperkt aantal voertuigen en manschappe­n. We gaan uit van een inzet van 30 tot 40 brandweerm­annen en -vrouwen. De post zal naast brandweerv­oertuigen ook beschikken over kleedruimt­es, sanitair, slaapvertr­ekken en burelen. Aan de achterzijd­e wordt een oefenruimt­e voorzien.”

Vrijwillig­ers

De nieuwe brandweerp­ost zal over drie à vier jaar operatione­el zijn. Ondertusse­n wordt wel al gestart met het aanwerven van mensen. “Midden 2023 starten we de campagne om kandidaten aan te werven”, zegt kolonel Jan Jorissen. “We richten ons op vrijwillig­ers die in hun vrije tijd graag de hulpverlen­ing rond hun woonplaats willen helpen verzekeren. Na een opleiding van twee jaar en een stage op het terrein zijn de medewerker­s inzetbaar. In de beginfase worden de nieuwe brandweerl­ui aangevuld met collega’s uit de andere brandweerp­osten van onze hulpverlen­ingszone.” Ambuce Peer blijft verantwoor­delijk voor het dringend ziekenverv­oer in de regio. Zij zijn gevestigd op de Steenweg Wijchmaal, aan de oude melkerij.

 ?? FOTO GEERT VAN BAELEN ?? Op deze locatie in de Stationsst­raat in Wijchmaal zal de nieuwe kazerne vanaf volgend jaar gebouwd worden.
FOTO GEERT VAN BAELEN Op deze locatie in de Stationsst­raat in Wijchmaal zal de nieuwe kazerne vanaf volgend jaar gebouwd worden.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium