Het Belang van Limburg

‘Cremerie Valvekens’ nog voor zomer helemaal in het nieuw

- Dirk Jacobs

In de Hasseltse Aldestraat is een flink gat geslagen op de plek waar al sinds 1939 ijs verkocht wordt. De oude gebouwen van Cremerie Valvekens zijn weg en maken tegen de zomer plaats voor een nieuwbouw met nieuw ijssalon.

“Stel onze klanten maar gerust”, lachen Karin Buntinx (46) en haar man Peter Jannes (49). “Nog voor de zomer willen we weer open zijn en ijs verkopen. Maar we moesten iets doen. Het pand was 120 jaar oud en tot op de draad versleten. Er doken stabilitei­tsprobleme­n op en er waren scheuren en barsten. Dat risico wilden we echt niet blijven lopen. En dus hebben we de knoop doorgehakt om te verbouwen.”

Hout

Peter en Karin liepen dus al langer rond met verbouwpla­nnen. “We starten met een propere lei, de bodem is al gestort en zo kunnen we straks met de houtskelet­bouw van start gaan. De historisch­e muren staan echt shots en scheef. Dat kunnen we nu netjes recht trekken. En dan zitten we compleet in het nieuw. Boven het salon gaat mama Jeaninne wonen. Zij heeft samen met onze papa Paul de zaak groot gemaakt.”

Gevel

De mooie elementen van het pand blijven. Zoals de voorgevel, die toch een bepalend stadsgezic­ht was. “Binnenin gaan we wel dingen aanpassen. Zo krijgen de klanten via een glazen wand inkijk in ons ijsatelier, met compleet nieuwe machines, wat de beleving zeker zal verhogen. De smalle passage naar de verbruiksz­aal wordt breder omdat de ijstoog meer naar achteren verschuift. En toch zullen de mensen ook binnen in de zaak zeker nog vertrouwde dingen zien”, verzekeren ze.

Recept

Als alles aangepakt wordt, veranderen dan ook de ijsrecepte­n? “Nee, absoluut niet. We gebruiken nog altijd de authentiek­e Valvekens-recepten. We nodigen iedereen dan ook uit om het lekkerste ijs van Hasselt te komen proevenbin­nen of buiten, op ons compleet nieuw terras aan de overzijde van de straat in mei-juni 2023.”

 ?? FOTO SERGE MINTEN ?? Karin en Peter voor het enorme gat in de Aldestraat, waar tegen de zomer een nieuwe ‘Cremerie Valvekens’ zal verrijzen.
FOTO SERGE MINTEN Karin en Peter voor het enorme gat in de Aldestraat, waar tegen de zomer een nieuwe ‘Cremerie Valvekens’ zal verrijzen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium