Het Belang van Limburg

Axelle Red zingt kerstnumme­rs samen met haar dochters

- HASSELT Nele Coune

Geweien van rendieren, unieke diademen met kerstbomen,... Axelle Red (54) heeft zich kostelijk geamuseerd met haar kerstalbum en alles wat daarbij kwam kijken. Zelfs dochters Janelle, Gloria en Billie zingen mee op The Christmas Album. “Voordien wilden ze dat nooit, maar tijdens corona hadden we nood aan wat fun”, vertelt de Hasseltse.

Nog 45 dagen tot Kerstmis, maar Axelle Red verkeert al in kerststemm­ing. Al langer dan een jaar eigenlijk, want haar show A Very Special Christmas stond eigenlijk vorige winter gepland. Maar een welbekend virus zorgde toen voor een kerst met zwarte sneeuw voor de cultuursec­tor. De zalen moesten opnieuw hun deuren sluiten en twee weken voor de aftrap werd de tournee geannuleer­d. “Dat was erg frustreren­d. Vooral omdat achteraf gebleken is dat die beslissing totaal niet gegrond was.

Ik ben heel gevoelig voor zulke onrechtvaa­rdigheden en zat heel erg in met de vele artiesten”, vertelt de zangeres en activiste.

Het is dan ook niet toevallig dat Axelle tussen de kerstballe­n besliste om The Christmas Album te maken. “Kerst is volgens mij het ideale moment om even stil te staan bij de waarden in de maatschapp­ij. Ik hoop dat als mensen de muziek gehoord hebben - op de plaat of tijdens de liveshows - ik hen niet enkel heb kunnen amuse

ren en emotionere­n, maar ook heb doen nadenken. Dat evenwicht is voor mij heel belangrijk. Er bestaan heel veel kerstliedj­es, maar deze selectie is niet toevallig gemaakt. Deze nummers bespreken thema’s die ik belangrijk vind.

Rudolph The Red-Nosed Reindeer lijkt misschien een vrolijke kindersong, maar ik zie daar veel meer in. Dat rendier wordt gepest omdat hij anders is, want hij heeft een rode neus. Totdat de Kerstman hem vooraan zet. Dan is hij plots wel de held. Ik vind dat we in onze maatschapp­ij de verkeerde helden hebben”, glimlacht ze.

Nederlands

Een kerstalbum stond al lang op de bucketlist van de roodharige zangeres. “Tijdens corona dacht ik: waarom nu niet? Het was een hele zware periode geweest en iedereen had nood aan wat fun. Ik hou ook heel erg van Kerstmis en alles wat daarbij komt kijken. Dat gaat van de vele lichtjes en kleuren tot fopcadeaus en het gezellig samenzijn. Ik kan mij te pletter amuseren met het versieren van het huis voor de feestperio­de. Tussen mijn roze fluorescer­ende boompjes en mijn collectie klassieke kerstballe­n word ik goedgezind. Dat is de ideale manier om de donkere dagen door te komen.”

Naast de klassieker over Rudolph kregen ook nummers als Sleigh

Ride en Santa Baby een plekje op de plaat. De meeste in het Engels, soms in het Frans en uitzonderl­ijk zelfs in het Nederlands. “Het zijn geen gemakkelij­ke nummers om te zingen, maar ik hou wel van een uitdaging. De grootste was om een soulversie te maken van Stille

Nacht. Dat is een erg mooie maar tegelijk stugge tekst. Ik heb lyrics leren schrijven en soul leren zingen in het Frans, dus het voelde minder natuurlijk om dat nu in het Nederlands te doen. Ik vind het nochtans een prachtige taal om te zingen, maar ik heb er minder ervaring mee. Een volledig Nederlands album uitbrengen staat wel nog op diezelfde bucketlist.”

Dochters

Tijdens Little Drummer Boy en Have Yourself A Merry Little

Christmas krijgt Axelle het gezelschap van drie erg vertrouwde stemmen. Die van haar dochters Janelle (23), Gloria (19) en Billie (17). “Ik heb ze vroeger altijd afgescherm­d van de media. Ik vond het belangrijk dat ze zelf beslisten of ze in de kijker wilden lopen. Maar Janelle acteert intussen en Gloria en Billie zijn al jaren de gezichten van een kledingmer­k. Of ze ook een muzikale carrière ambiëren? Dat weet ik niet. Ze zijn wel alle drie muzikaal geschoold. Dit is de eerste keer dat we iets samen doen. Ze hebben nog nooit eerder met mij willen zingen, maar dit zagen ze plots wel zitten.” En dus doken ze met z’n vieren in de opnamestud­io. “Als het op zang aankomt, willen ze niets van mij aannemen. Onze drummer zei meteen: ‘Uw kinderen doen even ambetant tegen u als de mijne tegen mij.’ (lacht) Tja, tieners hé. Maar ik vond het wel heel cool dat ze wilden meezingen. Het idee is heel simpel ontstaan toen we kerstliedj­es aan het zingen waren tijdens het versieren van de kerstboom, en ik ben heel blij met het resultaat.”

De drie meisjes hebben de carrière van hun mama altijd op de voet kunnen volgen. “Toen ze klein waren, nam ik ze mee op tournee. Ik heb ze nooit kunnen achterlate­n. En zelf vonden ze dat het einde. Veel leuker dan naar school gaan”, lacht ze. Of Janelle, Gloria en Billie nu opnieuw mee op tournee gaan, weet Axelle nog niet. “Ze zijn zeker welkom, maar ze hebben ook hun eigen planning. Misschien doen ze één optreden mee, misschien geen enkel. We zullen wel zien.”

Papa

Zo wordt de tour langs steden als Hasselt, Brussel en Antwerpen misschien wel een echt familiegeb­euren. Al zal Axelle in haar geboortest­ad wel een ander vertrouwd gezicht moeten missen in het publiek. “Het wordt mijn eerste eigen show in Hasselt zonder mijn papa (Roland Demal overleed eind 2019, nvdr.). Toen ik als driejarige mijn eerste danspasjes op het podium deed, kwam hij al kijken. Hij was er altijd bij. Hij zat steeds in het midden van de zaal. Ik wist precies waar. Dat was ook de enige plek waar ik nooit naar keek tijdens het optreden. (lacht) Dat hij er nu niet bij zal zijn...

(zucht) Het zal anders zijn. Maar toch kijk ik er enorm naar uit om eindelijk het podium op te mogen. We zijn er na al dat wachten helemaal klaar voor.”

→ ‘The Christmas Album’ van Axelle Red verschijnt op 11/11.

→ ‘A Very Special Christmas’:

CC Hasselt (15 en 16/12); Koninklijk Circus Brussel (17/12),

CC De Schakel Waregem (18/12),

Het Depot Leuven (20/12), Stadsschou­wburg Brugge (21 en 22/12), Théâtre de Namur (27/12) en

De Roma Antwerpen (28/12).

“Het wordt mijn eerste eigen show in Hasselt zonder mijn

papa. Toen ik als driejarige mijn eerste danspasjes op het podium deed, kwam

hij al kijken”

Axelle Red

 ?? ??
 ?? FOTO ANNE BUYAERT ?? Axelle zingt voor de eerste keer samen met haar dochters Gloria, Billie en Janelle: “Ze hebben nog nooit eerder met mij willen zingen, maar dit zagen ze plots wel zitten.”
FOTO ANNE BUYAERT Axelle zingt voor de eerste keer samen met haar dochters Gloria, Billie en Janelle: “Ze hebben nog nooit eerder met mij willen zingen, maar dit zagen ze plots wel zitten.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium