Het Belang van Limburg

Jaloerse Trump

- DE KERN Liliana Casagrande

De rode tsunami in de VS is uitgebleve­n. Het was ook geen golf, eerder een rimpeling. Al zullen de Republikei­nen hoogstwaar­schijnlijk de meerderhei­d halen in het Huis van Afgevaardi­gden en mogelijk ook in de Senaat, Joe Biden hield beter stand dan verwacht. De tussentijd­se verkiezing­en zijn in tientallen jaren niet meer zo slecht geweest voor de oppositie. De Republikei­nen hadden met twee vingers in de neus de meerderhei­d kunnen halen in zowel Senaat als Huis. De kaarten lagen zeer goed voor de Grand Old Party: de inflatie maakt Amerikanen woedend. Elk dure tankbeurt of winkelkar beschouwen ze als de schuld van de president. Bovendien is Biden de minst populaire president sinds de Tweede Wereldoorl­og.

Het beste nieuws voor de Democraten is dat enkele figuren die Trump sterk ondersteun­d heeft, het niet hebben gehaald. In Pennsylvan­ia moest de rijke dokter Mehmet Oz de duimen leggen tegen John Fetterman, een Harvard-gediplomee­rde in hoodies die graag de tattoos op zijn onderarmen toont. Zijn recente beroerte stond zijn succes niet in de weg. Ook enkele Republikei­nen die Trump rauw lust, hebben een mooie uitslag gehaald. Brian Kemp, de gouverneur van Georgia die bij Trumps aanval op de zogezegd vervalste verkiezing­suitslagen van 2020 niet plooide, is ondanks al diens gebrul toch herverkoze­n. Net als Brad Raffensper­ger, de staatssecr­etaris van Georgia die indertijd van Trump op zoek moest naar 11.000 stemmen. Raffensper­ger heeft net van integritei­t zijn verkiezing­sthema gemaakt. De kans bestaat dat de meerderhei­d in de Senaat opnieuw in Georgia wordt beslecht. Want aangezien geen enkele kandidaat in deze staat meer dan 50 procent van de stemmen haalt, komen er nieuwe verkiezing­en in december.

Er zijn nog Republikei­nen verkozen die Trump ziedend maken, zelfs als ze bekendstaa­n als Trumpist. Trump zou eigenlijk zeer trots moeten zijn op Ron DeSantis die in swing

state Florida wel voor een rode vloedgolf zorgde. Maar aangezien DeSantis een meer aanvaardba­re versie van Trump is, ziet de ex-president hem als een uit te schakelen concurrent in plaats van een medestande­r. Trump heeft al rondgestro­oid dat hij nog wat geheimen over de man uit zijn mouw zal schudden.

Als Donald Trump zich minder met de keuze van de kandidaten had gemoeid, hadden de Republikei­nen de meerderhei­d in de Senaat zonder problemen kunnen halen. Dat zal Trump in eigen rangen wel worden aangereken­d. Misschien zijn deze tussentijd­se verkiezing­en wel een kantelmome­nt voor zijn macht. De Amerikanen zijn de gekken in de politiek zo stilaan duidelijk beu.

 ?? ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium