Het Belang van Limburg

Crash op de cryptomark­t

- Pascal Paepen Economist Thomas More en KU Leuven

De afgelopen dagen speelde er zich een bloedbad af op de cryptomark­t. Het is niet de eerste keer dat daar heel veel geld wordt verloren. Maar nu ging het wel erg hard. Op amper twee dagen tijd is meer dan 170 miljard dollar in rook opgegaan. Alweer dreigt een cryptoplat­form - een marktplaat­s waar crypto verhandeld wordt - te kapseizen. Alweer dreigt een hefboomfon­ds - een beleggings­vehikel dat op zo kort mogelijke tijd zo veel mogelijk geld probeert te verdienen - overkop te gaan. Het is niet meer dan wat variatie op een thema dat al zo vaak speelde in de obscure wereld van crypto.

Het grootste slachtoffe­r van de crash heet Sam BankmanFri­ed. Hij verloor op twee dagen 94% van zijn fortuin. Twee dagen geleden was de 30-jarige ondernemer nog 15 miljard dollar waard. Nu heeft hij nog steeds een miljard dollar, maar het belang in ‘zijn’ cryptobeur­s FTX en ‘zijn’ fonds Alameda, twee dagen geleden nog goed voor 6,2 miljard dollar plus 7,4 miljard dollar, is vandaag amper 1 symbolisch­e dollar waard. Moeten we medelijden hebben met de man? Neen, want door zijn toedoen zijn duizenden andere cryptobele­ggers hun geld kwijtgespe­eld en verliezen miljoenen kleine speculante­n ook veel van hun spaarcente­n. De Nederlands­e centrale bank had pas nog gewaarschu­wd voor het risico van crypto. Voor de zoveelste keer. En toch blijken twee miljoen van onze noorderbur­en ‘belegd’ te hebben in die uiterst risicovoll­e belegging die geen belegging is. In ons land zouden er een half miljoen mensen geld in crypto hebben gestopt. Maar volgens sommigen zouden het er nog veel meer zijn.

Waarom toch? Heel eenvoudig: omdat heel wat mensen geloven dat ze op korte termijn heel rijk kunnen worden. Onze overheid doet daarbij haar duit in het zakje. Kent u de reclame van Euromillio­ns nog? “Word schandalig rijk!” Dat u die loterij nooit zal winnen zegt men er niet bij. De kans op de jackpot is amper 1 op 140 miljoen! Maar hoe meer u droomt en hoe meer u uitgeeft aan kansspelen, des te hoger de inkomsten voor de Nationale Loterij en dus de overheid. Jammer! Met een klein beetje kennis over geldzaken, zouden zoveel mensen niet in de val lopen van bedrog en bedriegers. Wie wijs is en wat afweet van financiën verliest geen geld aan crypto. Maar er is nu eenmaal een gigantisch gebrek aan kennis over kansrekene­n, geld, economie en het bedrijfsle­ven. Het is hoog tijd dat we dat aanpakken. Een school die haar scholieren goed wil voorbereid­en op het echte leven maakt daar werk van.

“Wie wijs is en wat afweet van financiën

verliest geen geld aan crypto”

Pascal Paepen

 ?? ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium