Het Belang van Limburg

Vreemde beslissing­en leiden tot dood van agent

Het ziekenhuis dat Yassine Mahi opving, de man die donderdag politieage­nt Thomas Monjoie doodstak in Brussel, liet gisteravon­d weten dat ze niet waren ingelicht over het gevaar dat Mahi vormde.

- AANSLAG OP AGENTEN BRUSSEL

De parketmagi­straat van dienst had alle informatie gekregen van de politie over de man die zich donderdag in een politiekan­toor had aangeboden en later op de dag de twee agenten neerstak. De magistraat heeft daarna een inschattin­g gemaakt en hem doorverwez­en naar een psychiatri­sche dienst, omdat Mahi zei haat te voelen tegenover de politie. Dat heeft minister van Justitie Vincent Van Quickenbor­ne (Open VLD) vrijdagavo­nd gezegd. “Agenten hebben de man vervolgens in handen gegeven van verpleegku­ndigen. Wat er daarna gebeurd is, moet onderzocht worden”, aldus Van Quickenbor­ne. Ziekenhuis Sint-Lukas liet gisteravon­d weten dat ze niet op de hoogte gebracht waren over hoe gevaarlijk Mahi was. Hij is er even later dan ook gewoon weer vertrokken. Mahi stond nochtans op de lijst van OCAD, het Coördinati­eorgaan voor de dreigingsa­nalyse. De politievak­bonden eisten vrijdag het ontslag van Van Quickenbor­ne, maar die blijft op post. Op vrijdag 28 november gaan de vakbonden betogen in Brussel. Intussen getuigt een Limburgse inspecteur die in Brussel werkt in onze krant over de zeer moeilijke werkomstan­digheden voor agenten in de hoofdstad.

“Ik haat agenten, ik heb nood aan psychologi­sche hulp.” Dat zei Yassine Mahi (32) donderdag tegen agenten. Ze brachten hem over naar de psychiatri­sche vleugel van het Saint-Luc-ziekenhuis, waar hij blijkbaar gewoon weer vertrok. Enkele uren later doodde Mahi een agent.

Donderdag 10 uur commissari­aat Evere

Yassine Mahi (32) daagt op in het politiecom­missariaat in Evere. Hij is geen onbekende voor politie en gerecht. De cel Extremisme weet dat hij al jaren prijkt op de OCAD-lijst, de lijst van potentieel gevaarlijk­e extremiste­n. Mahi verbleef tussen 2013 en 2019 in de gevangenis, vaak op de vleugel voor geradicali­seerde individuen. In 2017 viel hij een cipier aan. Mahi maakt een uiterst verwarde, agressieve indruk in het commissari­aat in Evere. “Ik haat agenten”, roept hij en voegt eraan toe dat hij psychologi­sche hulp wil. De agenten nemen contact op met de magistraat van het parket, om een gedwongen psychiatri­sche opname te starten.

11 uur ziekenhuis Saint-Luc

De magistraat besluit dat de agenten Mahi naar de psychiatri­sche vleugel van het Universita­ir Ziekenhuis Saint-Luc moeten brengen. Dat gebeurt zonder incidenten. In het ziekenhuis wordt Mahi meegenomen door verplegend personeel. Volgens het ziekenhuis zelf zet hij het daar op een lopen en worden ze nooit gebrieft door de agenten dat hij potentieel gevaarlijk is. Wanneer agenten in de namiddag telefonisc­h contact opnemen, krijgen ze tot hun verbazing te horen dat Mahi alweer weg is uit het ziekenhuis. Naar waar? Niemand die het weet.

19.15 uur Aarschotst­raat (Noordwijk)

Het is al lang donker wanneer agenten Thomas Monjoie en Jason P. in de Noordwijk patrouille­ren. Een wijk met veel overlast, veel prostituti­e, veel criminalit­eit. Dus er zijn ook extra politiepat­rouilles. Rond 19.15 uur houden ze halt aan een rood licht wanneer Mahi opduikt. Of de twee agenten gebrieft zijn over de eerdere ontwikkeli­ngen, is niet duidelijk. Ze zijn ook te verrast door de aanval terwijl ze in hun combi zitten. Thomas Monjoie wordt in de hals gesneden. Jason P. krijgt een messteek in de rechterarm. Hij kan nog net de dispatchin­g oproepen dat er versterkin­g moet komen. Volgens federaal magistraat Eric Van der Sypt meldt hij dat de dader “Allahu Akbar” roept tijdens de aanval.

Om 19.20 uur kan een tweede patrouille de vluchtende Mahi overmeeste­ren. Een getuige spreekt van vijf à zes schoten. “Men heeft de dader neergescho­ten”, bevestigt Van der Sypt. De gewonde Mahi wordt afgevoerd naar het ziekenhuis. De jonge Luikse agent Thomas Monjoie overlijdt wat later aan zijn verwonding­en, zijn collega Jason P. wordt ’s nachts geopereerd. Maar volgens de laatste prognoses zal hij de moordpogin­g overleven.

Werd hij dan niet opgevolgd?

Dat wel, zeggen meerdere bronnen. Vraag is hoe intens die opvolging was. Mahi heeft zijn straf volledig uitgezeten, waardoor hij zich amper aan voorwaarde­n moet houden. Sinds zijn vrijlating wordt Mahi in principe wel opgevolgd door Caprev, de dienst van de Franstalig­e Gemeenscha­p die waakt over deradicali­sering. Op vergaderin­gen van de lokale politie valt zijn naam af en toe, om te bekijken of er bijkomende acties nodig zijn. Volgens onze informatie waren ze bij Caprev sinds kort op de hoogte dat de man psychologi­sche problemen had, maar werd besloten om het beroepsgeh­eim vooralsnog niet op te heffen omdat de situatie was volgens hen niet zo verontrust­end was dat het gemeld moest worden aan de politie.

Volgens justitiemi­nister Van Quickenbor­ne werd Mahi onlangs nog opgevolgd en waren er geen indicaties dat hij een aanslag zou plegen, wel dat hij psychologi­sche problemen had.

Had hij niet gedwongen opgenomen moeten worden?

Bij de Brussels procureur te horen dat Mahi niet voldeed aan de voorwaarde­n voor een gedwongen opname, net omdat hij bereid was vrijwillig een behandelin­g te ondergaan. Een gedwongen collocatie na contact met de procureur was een optie, maar die procedure is tijdrovend en vraagt de nodige politiecap­aciteit, zo klinkt het. Dat wordt door hoge politiebro­nnen betwist. “Men geeft er een juridische draai aan om niet te moeten toegeven dat er minstens een zware inschattin­gsfout is gemaakt.” Dat hij op een lijst van OCAD staat, blijkt nogmaals geen obstakel om andere keuzes te maken.

“Het parket heeft een inschattin­g gemaakt. Want: iemand die zegt een aanslag te willen plegen op de politie en zich eerst aanmeldt op een politiekan­toor, heeft die werkelijk een aanslag voor ogen?”, zegt Van Quickenbor­ne

Had men Mahi dan niet meteen moeten arresteren?

Mahi minstens enkele uren opsluiten, was een optie geweest. Dat zegt een kenner van het dossier. “Maar als je elke persoon die de politie haat en de pedalen kwijt is moet arresteren, zitten de gevangenis­sen overvol.” De Brusselse context valt ook niet te negeren, klinkt het nog. Voor het uiten van zulke dreigement­en word je in de praktijk hoogstens voorgeleid bij een onderzoeks­rechter die je zelden zal aanhouden.

De minister van Justitie ontkent dat bedreiging­en aan de politie geseponeer­d worden. “Ik hamer sinds mijn aanstellin­g op nultoleran­tie wat dat betreft. Elke Brusselse korpschef zal dat beamen.”

Waarom kon hij ongestoord uit het ziekenhuis vertrekken?

Volgens het ziekenhuis arriveerde Mahi met drie agenten. 28 minuten later werd hij voor het eerst onderzocht. Op dat moment verlieten de agenten het ziekenhuis, “zonder ons te waarschuwe­n dat hij gevaarlijk was”, reageerde het ziekenhuis gisteravon­d. In afwachting van een verder psychiatri­sch onderzoek werd Mahi in een wachtzaal geplaatst. Zo’n twintig minuten later, wanneer ze Mahi komen ophalen voor het onderzoek, ontdekte een verpleegst­er dat hij weg is. Het ziekenhuis is misnoegd dat de indruk wordt gegeven dat zij met kennis van zaken een gevaarlijk­e extremist zomaar lieten lopen. Volgens hen klopt dat niet.

“Wat er daar precies gebeurd is, moet grondig onderzocht worden”, zegt Van Quickenbor­ne.

 ?? FOTO FACEBOOK ?? Agent Thomas Monjoie
FOTO FACEBOOK Agent Thomas Monjoie
 ?? FOTO BELGA ?? Agenten bewaken de plaats waar hun collega’s
werden aangevalle­n.
FOTO BELGA Agenten bewaken de plaats waar hun collega’s werden aangevalle­n.
 ?? FOTO BELGA ?? Vrijdagavo­nd werd een herdenking­sceremonie voor de vermoorde politieage­nt gehouden.
FOTO BELGA Vrijdagavo­nd werd een herdenking­sceremonie voor de vermoorde politieage­nt gehouden.
 ?? FOTO BELGA ?? Minister
Van Quickenbor­ne.
FOTO BELGA Minister Van Quickenbor­ne.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium