Het Belang van Limburg

“Het wordt alleen maar erger”

-

LIMBURGSE POLITIE-INSPECTEUR IN BRUSSEL “Het respect neemt af en het geweld neemt toe. Intussen sturen we zelfs een extra ploeg mee op interventi­es. Niet om onze collega’s bij te staan, maar wel om hun dienstvoer­tuig te bewaken”, zegt een Limburgse dertiger die al vier jaar in een Brusselse zone actief is als politie-inspecteur.

De agent, die anoniem wenst te blijven, kwam meermaals in contact met geweld in het Brusselse. Zo raakte zijn schouder als eens uit de kom bij een incident. “En als je iemand aanspreekt voor pakweg een verkeersbo­ete, ben je een racist. En het wordt alleen maar erger. In Limburg hebben de mensen nog respect voor een politie-uniform. In Brussel betekent het niets meer. Jong crapuul van de straat - ja zo benoem ik ze - valt de hulpdienst­en uit pure verveling aan. Begin dit jaar zijn er nog molotovcoc­ktails naar twee politiekan­toren gegooid.”

No go zone

De dertiger spreekt zonder aarzelen over no go-zones in Brussel. “In Matongé wordt al jaren niets gedaan uit vrees voor represaill­es. Ik ben ervan overtuigd dat er alleen maar meer no go-zones gaan bijkomen. Kijk maar hoe Brusselse jongeren nu zelfs al naar de Blaarmeers­en in Gent afzakken om te vechten en de boel af te breken. Kijk ook maar naar het toenemend geweld tijdens betogingen. Ze beginnen vredig, maar monden uit in gevechten door dat crapuul. In het Jubelpark word je bestolen dat het niet schoon. Bendes spitsen zich erop toe. Een nieuw fenomeen is dat wanneer je tankt, er langs de andere kant van de wagen jonge gastjes kruipen om een handtas te stelen. Het houdt niet op.”

Lakse justitie

De agenten in Brussel voelen zich aan hun lot over gelaten. “Ik moest bijna overgeven toen ik onze premier op tv hoorde zeggen dat de gedachten bij het slachtoffe­r zijn. Dit is zo schijnheil­ig. Het blijft voor ons dweilen met de kraan open. Er moet meer gebeuren dan ons enkel wat opslag geven. Harder optreden is nodig. Doe wat aan de straffeloo­sheid. Parket en justitie zijn veel te laks. Kijk maar wat er donderdag is gebeurd. Die man stapt een politiekan­toor binnen en zegt dat hij agenten wat wil aandoen. In de plaats van hem te colloquere­n, laten ze hem vrij. Dat kan je toch niet geloven? Maar o wee als wij hard optreden. Dan worden we met tijd- en geldrovend­e procedures geviseerd. De dood van mijn collega gaat even hot zijn in de media. Maar als je niet oppast, gaan de instanties de verantwoor­delijkheid weer van zich afschuiven.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium