Het Belang van Limburg

Zo gevaarlijk dat hij zes keer van gevangenis verhuisde

-

Yassine Mahi (32), de man die politieage­nt Thomas Monjoie een dodelijke messteek toebracht, was geen onbekende voor het gerecht. Als dief, en als geradicali­seerde moslim die ook op de OCAD-lijst stond.

Yassine Mahi komt uit Evere en werd geboren in België in 1990. Hij heeft de Belgisch-Marokkaans­e identiteit. In mei 2013 belandde de toen 23-jarige Mahi in de gevangenis van Vorst voor een diefstal met geweld. Wat de precieze omstandigh­eden van die diefstal waren, is niet geweten, maar het staat vast dat er geen sprake was van enig terroristi­sch opzet.

Tijdens zijn straf zat Mahi in totaal in zeven verschille­nde gevangenis­sen: Vorst, Marche-en-Famenne, Nijvel, Andenne, Lantin, Ittre en Hasselt. Dat hij zes keer van gevangenis verhuisde, had alles te maken met zijn gedrag.

Deradicali­seringsafd­eling

In augustus 2015 belandde Mahi op de zogenaamde CelEx-lijst, de dienst van het gevangenis­wezen die alle informatie verzamelt over radicalise­ring in de gevangenis. Sinds die datum werd hij dus beschouwd als een geradicali­seerde moslim en werd hij ook ingeschrev­en op de lijst van het Coördinati­eorgaan voor de Dreigingsa­nalyse (OCAD), waarop de namen staan van alle personen die een extremisti­sche of terroristi­sche dreiging voor België kunnen vormen. Op dat moment zat Yassine Mahi in de gevangenis van Ittre, waar men hem na verloop van tijd opsloot in de ‘D-Rad:ex’-afdeling, een deel van een vleugel waar geradicali­seerden gescheiden zitten van de andere gevangenen. Daar was alle reden toe, want Mahi probeerde andere gevangenen te bekeren en slaagde daar volgens de gevangenis­directie ook in.

In een arrest van de Raad van State uit 2017 is te lezen dat hij volgens een gevangenis­rapport behoort tot “een familiaal milieu dat sterk geradicali­seerd is”, wat erop wijst dat hij wellicht al voor zijn opsluiting met radicale islam in contact was gekomen. Dat arrest van de Raad van State kwam er naar aanleiding van een procedure die Yassine Mahi aanspande om zijn eenzame opsluiting en isolatie in de gevangenis van Lantin aan te vechten.

Aanval op cipier

In Lantin kwam Mahi terecht nadat hij in juni 2017 een cipier had aangevalle­n in Ittre. Ook volgens de Raad van State was de isoleercel de enige plek waar Mahi kon worden opgesloten omdat hij een gevaar vormde voor de cipiers en zijn medegevang­enen.

Als gevolg van die isolatie werden ook zijn cel, zijn kleren en zijn post geregeld gecontrole­erd. Dat strenge regime zorgde ervoor dat Yassine Mahi tot drie keer toe naar de Raad van State stapte in de hoop een milder regime te krijgen. Hij kreeg telkens ongelijk, omdat volgens dat rechtscoll­ege “isolatie de enige manier is om de dreiging die uitgaat van de heer Yassine Mahi onder controle te houden en hij zijn extremisti­sche ideeën niet kan verspreide­n”. Mahi bleef onder dezelfde omstandigh­eden opgesloten in de gevangenis van Lantin tot 2019. Op dat moment had hij zijn straf van zes jaar volledig uitgezeten en was er geen juridische mogelijkhe­id meer om hem langer op te sluiten.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium