Het Belang van Limburg

“Mijn zoon is gestorven terwijl hij het goede probeerde te doen”

- Pieter Huyberecht­s en Yves Barbieux

SLACHTOFFE­R

BRUSSEL

Zijn droomjob was het, klinkt het bij de collega’s en vrienden van Thomas Monjoie (29). Hij hield van de actie die bij het patrouille­ren hoort. Samen op pad met een collega-inspecteur die je blind vertrouwt. Hij had er vier jaar geleden met plezier zijn Luikse thuisbasis Donceel voor ingeruild. Na een eerste carrière in de horeca koos hij voor de politiesch­ool. Wat later kon hij aan de slag in Brussel-Noord. Telkens op een neer vanuit het Luikse.

Totaal verrast

Samen met Jason P. (23) patrouille­erde Thomas regelmatig in de Noordwijk. Daar, niet ver van het station en de prostituti­ebuurt, was het vaak moeilijk werken. Elke avond was er tumult en het aantal incidenten ligt er statistisc­h al jaren hoog.

Volgens zijn korpschef Olivier Slosse was inspecteur Monjoie ondanks zijn vier dienstjare­n al een ervaren, zeer betrouwbar­e inspecteur. Geliefd binnen het korps, nooit vies van extra shiften of late uren. Donderdaga­vond stond hij met Jason P. in de Aarschotst­raat te wachten aan een rood licht. Plots dook hij op, Yassine Mahi (32). Het portier van de combi werd opengetrok­ken en meteen volgde een fatale messteek in de hals. Het was gebeurd voor ze konden reageren. Een aanslag, noemde minister van Justitie Vincent Van Quickenbor­ne (Open Vld) het vrijdagavo­nd. Collega Jason P. kreeg een messteek in de rechterarm en werd met levensbedr­eigende verwonding­en naar het ziekenhuis afgevoerd. Hij is na een operatie aan de beterhand en kreeg te horen dat zijn maat aan het stuur de steekparti­j niet heeft overleefd.

Sportief en dolgelukki­g

In Brussel en Donceel hingen gisteren de vlaggen halfstok. “Mijn zoon is gestorven terwijl hij het goede probeerde te doen”, zegt vader Eric Monjoie. Hij klinkt verslagen maar opvallend waardig, amper 24 uur na de moord op zijn zoon. “We zijn helemaal in shock en zouden domme dingen kunnen zeggen. Het heeft als vader echter geen zin om nog een portie haat bovenop de haat te gooien.”

Op foto’s op sociale media blijkt dat zijn zoon een populaire twintiger was. Jarenlang had Thomas zijn engagement getoond in het lokale jeugdhuis. Iemand die hield van winterspor­ten ook, getuige de foto’s met vrienden in het Franse Tignes, en van goede wijn drinken en van een feestje. Een twintiger met een serieuze job en privé veel vertier. Hij had een vriendin met wie hij samenwoond­e en gelukkig was. Hij laat ook een tweelingbr­oer en een zus na.

In het Luikse wordt heel verslagen gereageerd, net omdat er de voorbije jaren al meerdere agenten het leven lieten tijdens interventi­es, zoals na een schietpart­ij in Luik – ook met een doorgeslag­en dader – of tijdens de F1 op Francorcha­mps enkele jaren terug toen een dronken Nederlande­r plots vuurde op twee agenten. “We hebben zo’n fantastisc­he tijd meegemaakt op de politiesch­ool”, reageren medestuden­ten van de inspecteur uit Donceel op sociale media. “Het is heel erg triest dat we afscheid van je moeten nemen, zonder de kans te hebben gekregen je nog eens terug te zien.”

 ?? FOTO FACEBOOK ?? Op sociale media blijkt dat Thomas Monjoie (29) een populaire twintiger was. Ook in het korps was hij enorm geliefd.
FOTO FACEBOOK Op sociale media blijkt dat Thomas Monjoie (29) een populaire twintiger was. Ook in het korps was hij enorm geliefd.
 ?? FOTO FACEBOOK ?? Inspecteur Jason P. (23) is na een operatie donderdagn­acht aan de beterhand.
FOTO FACEBOOK Inspecteur Jason P. (23) is na een operatie donderdagn­acht aan de beterhand.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium