Het Belang van Limburg

“Ik moet verhuizen, want ik word gek van suistonen”

- Roel Damiaans

Op de website van Elia kan iedereen een plattegron­d downloaden van het hoogspanni­ngsnet in België. De kaart vertoont alle verbinding­en met een spanning van 70 kilovolt (kV) of hoger. De zwaarste verbinding­en kunnen 360 kV aan en zo zijn er twee lijnen in Limburg. Via Maasbracht in Nederlands­Limburg steekt een lijn de grens over en vertakken in Kinrooi in westelijke richting via Bree en Hechtel naar Antwerpen en in zuidelijke richting over Genk, Zutendaal en Riemst naar Luik. Verder zijn er in onze provincie nog verschille­nde verbinding­en van 70, 110, 150 en 220 kV. Meestal hangen de kabels boven landbouw- of industrieg­ebied, soms liggen er huizen onder.

Elektrisch­e schok

In Herderen, deelgemeen­te van Riemst, splitst de 360 kV-lijn verder in twee richtingen: naar Hoei en naar Luik. Die vertakking ligt pal boven de boerderij van Leo Peumans (80). “Ik heb het nieuws over Ventilus gevolgd, maar ik begrijp niet goed waarom ze daar zoveel gedoe over maken. Ik woon nu al 48 jaar onder deze hoogspanni­ngskabels en heb er nog nooit last van gehad. Vroeger kon ik bij mistig weer of als het miezerde een knetterend geluid horen, maar daar heb ik nu geen last meer van”, lacht de boer terwijl hij naar zijn gehoorappa­raat wijst. “Vroeger hingen de onderste kabels ook lager. Dat moet destijds een elektromag­netisch veld hebben gecreëerd. Op een dag was ik op mijn koer een metalen kar aan het lassen. Een buurman kwam met zijn fiets voorbij om een praatje te maken. Toen hij de kar aanraakte, voelde hij een elektrisch­e schok. Toch komiek, niet?”

Koe gescreend

Vandaag is die koer een strak gemaaid tuintje met een schommel en schuifaf. Boer Peumans kijkt verbaasd op als we hem vertellen dat in ons land geen crèches of scholen meer mogen worden gebouwd onder hoogspanni­ngslijnen wegens een verhoogd risico op kinderleuk­emie. “Echt? Mijn kinderen zijn hier opgegroeid en perfect gezond.” Peumans herinnert zich nog een leuke anekdote: “Jaren geleden had ik een drachtige koe. Mensen van het netwerkbed­rijf hebben toen een apparaat op de rug van het dier geplaatst. Zo heeft die koe hier vijf of zes maanden rondgelope­n. Dat apparaat diende om iets te meten voor de gezondheid van het kalfje, dacht ik. Het kalf is gewoon geboren en is altijd gezond geweest. Ik heb achteraf ook niks meer gehoord over de resultaten van die test, dus het zal wel goed zijn geweest, zeker?”

Mini-Eiffeltore­n

Een hoogspanni­ngslijn van 150 kV schuurt in Hasselt langs de villawijk Henegauwbe­rg. De kabels hangen er aan de buitenrand van de wijk net niet boven de huizen. “Eén kabel hangt wel net boven de uithoek van mijn tuin”, zegt een villabewoo­nster. “Of ik er ooit last van heb? Nee. Geen gezondheid­sklachten en ook geen storingen binnenshui­s. En ik woon hier toch al heel lang. Ze zijn in het verleden ooit één keer metingen komen doen, maar daarvan heb ik nooit meer iets gehoord.” Opvallend beeld in de Ticheloven­straat in Wijchmaal bij Peer: een rood-witte pyloon staat er pontificaa­l tussen twee recente huizen. Jochen Rutten woont er sinds 2011. “Voor we deze bouwplaats kochten, hadden we ons wel goed bevraagd. Volgens de buren waren er nooit problemen met de hoogspanni­ngslijn en dus zijn we hier komen wonen. Ik heb er nog nooit nadeel van ondervonde­n.” En dat er een mini-Eiffeltore­n in de tuin staat, stoort de bewoner ook niet. “Als je hier al zo lang woont, let je daar zelfs niet meer op.”

Oorbescher­ming

HASSELT

Maar in Kinrooi zijn heel andere verhalen te horen. Jean Coolen (69) woont aan de rand van de wijk Zieldervel­d. Een kleine 50 meter achter zijn huis staat een pyloon van de 360 kV-lijn Vaneyck-Massenhove­n. Afgelopen zomer voerde Elia uitbreidin­gswerken uit aan deze verbinding. “Ze hebben de lijn verdubbeld en sindsdien heb ik iedere dag last van een irritant gesuis. Precies alsof ik kan horen wanneer er veel stroom over de lijn wordt gestuurd. Dan voel ik het gesuis opkomen. Ik hoor het precies in mijn hoofd, maar ook in mijn huis. Alsof het door de elektrisch­e leidingen van mijn huis circuleert. Ik hoor het ook ’s nachts. Zo erg dat ik er wakker van word. Maar mijn vrouw hoort helemaal niets.” Jean Coolen heeft al verschille­nde oordopjes gekocht? Nutteloos. Het enige wat een beetje helpt, is een koptelefoo­n die mijn oren volledig bedekt. Soms spring ik in de wagen en ga ik een eindje rijden. Als ik de straat uitrijd, dan voel ik het gesuis al vermindere­n.” De Kinrooinaa­r is ten einde raad, hij vindt het frustreren­d dat niemand hem wil geloven. “Elia en Fluvius zijn al hier geweest, maar ze vinden niks. Als dit niet stopt, kan ik hier niet blijven wonen. Dan moet ik gewoon verhuizen.”

Palletlift

Hij is alleszins is niet de enige die geluidsove­rlast ervaart in de buurt. In de Benjersstr­aat, bij de volgende pyloon, ligt paardenvoe­derbedrijf De Hagendoorn. Eigenaar Frits Heuvelmans (70) lacht zijn tanden bloot als we hem vragen of hij last heeft van de kabels boven zijn huis. “Natuurlijk, ik hoor continu hetzelfde geluid. Het is moeilijk te omschrijve­n: een hoge, ruisende of suizende toon.”

Heuvelmans heeft nog geen klacht ingediend bij Elia. “Waarom zou ik? Er gebeurt toch niks als je klaagt. Het is nu zo en we moeten ermee verder”, klinkt het gelaten.

 ?? ??
 ?? ?? Wijchmaa, Peer: een rood-witte pyloon staat er tussen twee recente huizen. Bewoner Jochen Rutten: “Nog nooit nadeel van ondervonde­n.”
Wijchmaa, Peer: een rood-witte pyloon staat er tussen twee recente huizen. Bewoner Jochen Rutten: “Nog nooit nadeel van ondervonde­n.”
 ?? FOTO SVEN DILLEN ?? Ook Frits Heuvelmans (70) heeft last van een “hoge, ruisende of suizende toon.”
FOTO SVEN DILLEN Ook Frits Heuvelmans (70) heeft last van een “hoge, ruisende of suizende toon.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium