Het Belang van Limburg

Diepe wonden geslagen tussen vakbonden en werkgevers.

-

De twee kennen elkaar nu al een aantal jaar als toponderha­ndelaars binnen het sociaal overleg. Maar op het statige ABVVhoofdk­wartier in hartje Brussel was Unizo-CEO Danny Van Assche nog nooit geweest. Hij kijkt zijn ogen uit, wanneer Miranda Ulens hem trots haar koninkrijk showt. Alleen de schilderij­en en andere ornamenten die verwijzen naar de oude industrie staan hem niet aan. “Jullie zouden toch eens voor modernere werken moeten kiezen.”

Voor het overige is de begroeting bijzonder hartelijk. Er wordt zelfs gekust tussen de leden van de Groep van Tien. “Wij komen persoonlij­k ook heel goed overeen”, zegt Ulens. “Binnen de groep zijn wij positieve, voluntaris­tische leden.”

Waarom loopt het dan toch fout?

Ulens: “Omdat je van ons niet kan verwachten dat we akkoord gaan met een maximale loonsverho­ging van nul procent.”

Van Assche: “Daar ben ik ben het al meteen niet mee eens. Wat jullie beschouwen als nul, is niet nul. Als we op basis van de cijfers in september de loonnorm toepassen, waarbij we dus de lonen vergelijke­n met die in de ons omliggende landen, dan zou die volgend jaar -6,75 procent moeten zijn in plaats van nul. In theorie zouden we dus de lonen moeten vermindere­n. Maar de loonwet bepaalt dat we niet onder nul gaan.”

Ulens: “Wij zijn het al niet eens met die verplichte toepassing van de loonnorm. Die wet is door de regering-Michel in 2017 geschreven, en de werkgevers hielden de pen vast.”

Maar ook de huidige regering zal die wet niet aanpassen.

Ulens: “En dat vinden wij onrechtvaa­rdig. Want als je dan toch wil vergelijke­n met de buurlanden: de voorbije twintig jaar zijn de reële lonen in Duitsland met 19 procent gestegen. Bij ons is dat 1 procent.” Van Assche: “Op de een of andere manier vinden de vakbonden dat een indexering geen loonstijgi­ng is.”

Ulens: “Tuurlijk niet. Het is een aanpassing van de koopkracht aan de hogere prijzen.”

Van Assche: “De automatisc­he indexering bestaat nog in amper vier landen ter wereld. Omdat ze zo moeilijk is voor de bedrijven. Het stoort me enorm dat ik de vakbonden nooit eens hoor uitleggen aan hun leden dat het ze heel blij mogen zijn dat België dat systeem handhaaft. Zeker in tijden waarin de inflatie woekert. Ik kreeg vandaag nog een bericht van een pizzeria-uitbater in Brugge. Nu zijn vast energiecon­tract is afgelopen, gaat zijn maandelijk­se elektricit­eitsfactuu­r van 1.500 naar 5.500 euro. En in januari krijgen zijn werknemers een loonsverho­ging van elf procent. Probeer dat maar eens op te halen door pizza’s te verkopen...”

Ulens: “Maar...”

Van Assche: “Nee, nu mag ik even razen. (lacht) Op zo’n moment een loonsverho­ging bovenop die indexering vragen, is compleet onverantwo­ord.”

Ulens: “Net zoals het ondermaats is van jullie om de welvaartse­nveloppe (de verdeling van 900 miljoen euro extra voor de uitkeringe­n, nvdr.) niet goed te keuren omdat we het niet eens zijn over de lonen. Pure chantage.”

Mevrouw Ulens, begrijpt u dat werkgevers momenteel niet de middelen hebben om de lonen te verhogen?

Ulens: “Wij beseffen dat die indexering voor sommigen niet evident is. Anderzijds zien we dat er historisch hoge winsten zijn en dat de bedrijven ook al sinds het uitbreken van de coronacris­is kunnen rekenen op forse overheidss­teun. Negen miljard euro loonsubsid­ie ondertusse­n. Op zich stoort mij dat niet. Maar wel dat ze die steun achteraf als winst uitbetalen aan hun aandeelhou­ders. In twintig jaar is het aandeel van de lonen in de toegevoegd­e waarde van bedrijven gedaald van 65 naar 55 procent. Maar ook de werknemers hebben recht op een stukje van de gecreëerde welvaart.”

Van Assche: “Ik vrees dat Miranda ondertusse­n al zeven dingen heeft gezegd waarvan mijn haren te berge rijzen. De meeste bedrijven hebben de afgelopen jaren helemaal geen winst gemaakt. Ondernemin­gen als Pfizer en Engie zijn grote uitzonderi­ngen. In 2021 was er een groei in sommige sectoren, maar dat geld wordt nu gebruikt om de lonen en de torenhoge energiefac­turen te betalen. Net zoals de bedrijven in coronajaar 2020 hun eventuele winst van 2019 hebben moeten opsouperen.”

Ulens: “De bedrijven krijgen begin volgend jaar een miljard euro verminderi­ng op de sociale bijdragen. Als zij iets vragen, kan alles. Maar de mensen zijn niet dom. Zij zien, al werkend, dat ze niet rondkomen. Bedrijven hebben geen hart en staan niet in het stemhokje, het zijn de werknemers die zullen stemmen.”

Was de vakbondsle­iding tevreden over de stakingsbe­reidheid woensdag?

Van Assche: “Dat was echt een slag in het water.”

Ulens: “Waarom ben je er dan zo boos over? Ik heb heel veel mensen

 ?? ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium