Het Belang van Limburg

Limburgers tussen hoop en vrees

-

In onze gepolarise­erde samenlevin­g zijn ook de meningen over cryptomunt­en heel erg verdeeld. Ook in de beleggersw­ereld heb je rabiate tegenstand­ers en voorstande­rs. Maar de gebeurteni­ssen van de voorbije rampweek zorgt nu ook voor tweespalt in het kamp van believers. Aan de ene kant de optimisten, aan de andere kant de pessimiste­n. We vonden er - na heel hard zoeken - één uit elke hoek, met nog voldoende moed om ons in hun portefeuil­le te laten meekijken.

“Nu even uitzweten, maar het komt goed”

Etienne Schouten, geboren in Lanklaar, belegde drie à vier jaren geleden voor het eerst in cryptomunt­en. “Ik heb mijn leven lang in de softwarese­ctor gewerkt. Dan sta je meer open voor die wereld”, zegt Etienne, die nu in het Nederlands­e Rosmalen woont. “Vooral Ethereum droeg mijn aandacht weg. Ik belegde er een eerste keer een paar tientjes in, dan nog eens, en op een gegeven ogenblik had ik er een mooi sommetje.”

“Dan is het heel snel gegaan. Op een gegeven moment zat ik op een winst van 2.500 procent… Ik was dus niet de eerste crypto-belegger, want dan zat ik nu ergens anders. Maar ik klaag niet. Om nu over een crypto-crash te spreken, vind ik ook te ver gaan. Ik zit nog altijd 6 à 7 keer hoger dan mijn inleg.”

“Ik volg de waarde van mijn crypto-belegging via een appje op mijn smartphone. Daar kijk ik ’s morgens wel eens op en meestal denk ik dan: het gaat weer goed vandaag. Als Musk iets doet met Twitter of Tesla, dan zie je de gevolgen daarvan ook in je app. Als Poetin Oekraïne binnenvalt, dan daalt de waarde meteen.”

“Vorige week ging het nog goed. De waarde ging tien procent omhoog nadat Ethereum bekendmaak­te groenere technologi­e te gaan gebruiken. Maar woensdag ging er plots 15 procent vanaf. Ik vroeg me toch af of ik iets gemist had. Er was toch niks gebeurd? Geen president vermoord of zo? En dan hoor je dat FTX en Binance aan het rollebolle­n zijn.”

“Je kan je afvragen hoe een paar jonge mensen die aan de basis staan van die virtuele munten, in een paar jaar tijd zo’n imperium hebben kunnen uitbouwen, zo groot dat ze heel de financiële wereld doen panikeren. Dat doet toch wel de wenkbrauwe­n fronsen.”

“Ik heb wel geen schrik. Moest ik schrik hebben dan had ik al veel eerder verkocht. Ik ben nog altijd overtuigd van de mogelijkhe­den. We moeten het nu even uitzweten, maar het komt goed.”

“Dit is vermoedeli­jk maar een begin”

Of het nog goed komt met crypto? Believers stellen dat het nu het moment is om koopjes te doen. Maar misschien is het beter om nog even te wachten. Beursspeci­alist Stefan Willems uit Pelt, een overtuigde non-believer, denkt dat de waarde in de komende maanden verder gaat dalen.

“Het hele systeem van cryptomunt­en hangt aan elkaar. Bitcoin is nu nog 16.000 euro waard, Ethereum 1.000. De waardes zijn soms met 80 procent gedaald op jaarbasis.”

“Dit is nog maar het begin van de daling, denk ik. Het valt te vrezen dat het erger en erger wordt. Cryptoplat­form FTX heeft vrijdag het faillissem­ent aangevraag­d, en beschermin­g tegen schuldeise­rs. Nogal wat grote spelers in de crypto-wereld moeten nu bezittinge­n verkopen om hun schulden af te lossen. Ze moeten dus grote hoeveelhed­en cryptomunt­en verkopen. Maar ze staan voor een lege markt. Want wie wil nu nog crypto?”

DE OPTIMIST

DE NON-BELIEVER

DE PESSIMIST

“Ik ben 75 procent van mijn 2.500 euro verloren”

“Ik heb zelf een bankkantoo­r gerund”, zegt Paul Wijnants*.

“Ik heb de tijd van Lernout en

Hauspie meegemaakt ook. Ik heb ooit meer verdiend met de beurs dan met mijn werk, maar ik weet ook wat de beurs kan aanrichten.”

“Ik ben lang argwanend geweest ten aanzien van de cryptomunt­en. Maar ook nieuwsgier­ig. Ik zag hoe vooral jonge mensen er enthousias­t mee werkten en goede resultaten haalden. Toen er vorig jaar een flinke correctie was, wel niet zoals nu, leek het me een geschikt moment om in te stappen.” “Ik heb toen via Coinbase voor 2.500 euro geïnvestee­rd. Vandaag is mijn waarde min 75%. Ik was dus te laat. Vandaag heb ik nog weinig sympathie voor crypto. Misschien is het allemaal wel gebakken lucht. Ik zie nu in dat de risico’s groter zijn dan ik had verwacht. De markt is ook te weinig transparan­t. Er zit een donker kantje aan. Het heet niet voor niets crypto, hé.”

“Zo lang de oorlog in Oekraïne en energiecri­sis blijven duren, denk ik niet dat er nog een grote vooruitgan­g of herstel komt. Als je 75 procent zakt, dan moet je 300 procent stijgen. De weg terug is dus heel lang. Ik ben er 52 vandaag. We zullen op m’n 60ste zien wat er nog in het potje zit. Maar ik ben sceptisch.”

(*Paul Wijnants is een fictieve naam)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium