Het Belang van Limburg

Lucie uit ‘Mijn Restaurant’ gaat na faillissem­ent in loondienst koken

“Als je spaarcente­n op zijn, dan stopt het. Ik ben blij dat ik aan een nieuw hoofdstuk kan beginnen”, zegt Lucie Ory.

- Geert Houben

HORECA TONGEREN

In februari 2021 opende Lucie Ory in de Tongerse Maastricht­erstraat een koude bakkerij annex traiteurza­ak. De mama van drie zonen serveerde er met een lach afhaalgere­chten, broodjes, gebak, ontbijtbox­en en nog meer. Er leek voor Lucie’s een mooie toekomst weggelegd, de zaakvoerst­er leerde de stiel immers in topzaken als De Mijlpaal, Magis, Kwizien en Figaro. De tweede plaats die Lucie in 2010 samen met haar toenmalige partner Jimmy Michiels in Mijn Restaurant scoorde, lanceerde haar carrière bij het grote publiek. Het resulteerd­e in een eigen zaak in Tongeren: Lucie en Jimmy. “Een restaurant en géén bistro zoals een andere krant zopas schreef. We haalden 13,5 op 20 in de Gault&Millau”, lacht Ory. Er volgde nog een pop-upbar en, zoals een het goede kok betaamt, een eigen kookboek. Nadat haar relatie met Jimmy in 2019 op de klippen liep, stopte ook de profession­ele samenwerki­ng.

Optelsom

Met Lucie’s stond de Tongerse sinds vorig jaar op eigen benen, maar de ondernemin­gsrechtban­k trekt nu een streep door dat verhaal. Waar liep het fout? “Toen corona grotendeel­s achter de rug was, begon de crisis”, zucht Lucie.

“Je zag dat aan de koopkracht van de mensen. Dan waren er nog de hoge energiepri­jzen, het geld dat naar Vadertje Staat vloeit via sociale lasten, ik had één iemand fulltime in dienst … Die optelsom was moordend. Het was niet haalbaar. Ik denk niet dat ik de enige ben in die situatie. Als je spaarcente­n op raken, dan stopt het.” De laatste maanden probeerde Ory zonder personeel het hoofd boven water te houden. “Ik was zes dagen op zeven bezig, van zes uur ’s morgens tot zes uur ’s avonds. Eigenlijk heeft een zelfstandi­ge nooit gedaan. Als je dan thuiskomt, kan je nauwelijks nog tijd maken voor je gezin – met sinds april 2020 een derde zoon. Het is niet dat ik me schaam voor het faillissem­ent, maar natuurlijk had ik het graag anders gezien. Ergens voelde het ook niet als mijn grote passie. Ik was meer een verkoopste­r dan een kok. Dat miste ik. Afhaalmaal­tijden in bakjes leggen is niet hetzelfde als een servies draaien.”

Nieuw hoofdstuk

Ondanks deze tegenslag blijft Lucie niet bij de pakken zitten. Het is tijd voor een nieuw hoofdstuk, zoals ze het zelf noemt. “Ik ga in loondienst werken. Dat is gemakkelij­ker te combineren met mijn drie kinderen en een man die zelfstandi­ge is. Nu keer ik terug naar mijn oude liefde. Ik ga weer als chef-kok werken. Waar? Daar ga ik niet over uitweiden. Privacy en zo. Deze maand begin ik al. Het is een brasserie, of zeg maar restaurant.”

Heeft Lucie tips voor jonge starters om valkuilen te vermijden? “Laat je goed adviseren. Let heel goed op je cijfers: tellen, tellen, tellen. Dat bezig zijn met administra­tie en cijfers valt voor mij nu weg en ik ben er niet rouwig om.” Toch blijft ze ervan dromen om ooit opnieuw een eigen zaak te hebben. “Diep vanbinnen leeft dat wel. Alleen zal dat niet voor de komende jaren zijn. Eerst wil ik mijn kinderen groot zien worden. Ze zijn nu tussen 2 en 9 jaar oud. Op dit moment liggen mijn ambities elders dan een eigen restaurant. En neen, met Jimmy zie ik me ook niet meer een zaak opstarten. Ik heb nog een goede band met hem, want hij blijft de vader van mijn twee oudste zonen. Jimmy wil ook niet meer in de horeca werken, denk ik. Hij heeft zijn oorspronke­lijke job van elektricie­n terug opgepikt en is bezig met totaalreno­vatieproje­cten. Als ik opnieuw iets opstart, zal dat misschien pas over een tiental jaar zijn.”

OPEN VLD

 ?? FOTO KAREL HEMERIJCKX ?? De zaak van Lucie Ory is deze week failliet verklaard. “De crisis, de energiepri­jzen, de sociale lasten, iemand fulltime in dienst … Die optelsom was moordend.”
FOTO KAREL HEMERIJCKX De zaak van Lucie Ory is deze week failliet verklaard. “De crisis, de energiepri­jzen, de sociale lasten, iemand fulltime in dienst … Die optelsom was moordend.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium