Het Belang van Limburg

“Dit zijn we Pélé verschuldi­gd”

“We zijn het Pélé, onze goedlachse collega, verschuldi­gd”, zegt Truienaar Jo Vanrutten.

-

ONGEVAL

SINT-TRUIDEN/EVERE

Er haperde iets aan de auto van Marcelin ‘Pélé’ Leapohe. De Kameroense vader reed maandag rond iets over 15 uur Brussel buiten. In de wagen zaten ook zijn vrouw Thérèse Bertille Magni en twee van hun drie kinderen. Een derde kindje, een zoontje, was op dat ogenblik nog op school. Marcelin moest meermaals de pechstrook op. Hij kreeg zijn auto weliswaar opnieuw aan de praat maar reed heel traag.

Net voor de afrit Evere sloeg het noodlot toe. Een chauffeur knalde langs achter op de auto van het Kameroense gezin. Aan het stuur van die wagen zat een lid van de technische afdeling van de Speciale Eenheden van de federale politie. Hij bestuurde een camionette volgestouw­d met technologi­sche snufjes, onder meer om gsm-verkeer af te luisteren. Een loodzware camionette dus, wat de remafstand allicht vergroot heeft. Nog vier andere voertuigen raakten bij het dramatisch­e ongeval betrokken.

Hersendood

De klap was hard, de balans in de wagen van de familie Leapohe loodzwaar. De vader was op slag dood, net als een van de twee kindjes op de achterbank, een baby van vier maanden. De moeder werd in het ziekenhuis hersendood verklaard. Zij overleed vrijdag. Het andere kindje raakte lichtgewon­d. Het Brusselse parket stelde een verkeersde­skundige aan die de precieze omstandigh­eden van het ongeval moet onderzoeke­n.

De gevolgen voor het Kameroense gezin zijn uiterst tragisch: twee kinderen – de jongste is anderhalf jaar, de jongen op school amper drie – blijven alleen achter. Navraag in de Kameroense gemeenondr­agelijke

Jo Vanrutten (44) Collega van vader bij G4S schap in Brussel en in de straat waar het gezin in een appartemen­t woonde, leert dat ze in ons land geen andere familie hebben.

Glimlach

Het gezin woonde al jaren in Brussel. Thérèse werkte als begeleidst­er voor ouderen, Marcelin werkte al zo’n zes jaar bij de beveiligin­gsfirma G4S op Brussels Airport. “Hier heerst ongeloof en verdriet”, zucht zijn collega Jo Vanrutten (44) uit Sint-Truiden. “Niet alleen om onze collega, ook om zijn vier maanden oude baby en zijn vrouw Thérèse die vrijdagoch­tend helaas ook overleden is. Hun twee jonge kinderen blijven achter. Marcelin was hier elke morgen stipt op tijd om ervoor te zorgen dat de passagiers veilig konden vertrekken. Steeds met een ongelofeli­jke glimlach, altijd goedgehume­urd. Op de werkvloer kende iedereen hem als Pélé, zijn koosnaampj­e. Tot hij dinsdagmor­gen niet op post was. Dat vonden we al vreemd. Niet veel later kwam het verschrikk­elijke nieuws. De verslagenh­eid op de werkvloer is groot. Dat die kinderen van enkele jaren oud alleen achterblij­ven, is voor velen een gedachte. Geen ouders meer, geen grootouder­s.” “Voor Pélé en Thérèse kunnen we helaas niets meer doen. Maar graag willen we wel nog iets kunnen betekenen voor zijn kinderen”, gaat Jo verder. “Er wordt een fundraisin­g opgericht waar niet alleen collega’s maar iedereen een bijdrage kan storten. Het geld zal goed besteed worden. Het is hartverwar­mend om te zien hoeveel collega’s willen helpen. Na de aanslagen van 2016 en de moeilijke werkomstan­digheden tijdens corona is er een sterke band gegroeid tussen de bewakingsa­genten. De solidarite­it is groot. In moeilijke tijden zoals deze zijn we er voor mekaar. Pélé was een van ons, en leeft verder in ons hart. We zullen hem op Zaventem een mooie dienst geven en hebben een rouwregist­er geopend.”

Wat er met de twee overgeblev­en kindjes zal gebeuren, is onduidelij­k. In de eerste dagen worden ze geplaatst in het kader van een urgentiepr­ocedure. Nadien neemt de jeugdrecht­er het over en wordt naar opvangmoge­lijkheden bij familie in Kameroen gekeken. Al wordt dat nog een hele zoektocht.

→ De Kameroense kinderen steunen

kan via www.steunactie.be

 ?? FOTO RR
FOTO DS
FOTO IF ?? De collega’s van de vader bij G4S op Brussels Airport starten een fundraisin­g voor de achtergebl­even kinderen
van het gezin.
Voor vader Marcelin ‘Pélé’ Leapohe werd op Zaventem een rouwregist­er geopend.
Thérèse Bertille Magni werd na het ongeval hersendood verklaard. De moeder overleed vrijdag.
FOTO RR FOTO DS FOTO IF De collega’s van de vader bij G4S op Brussels Airport starten een fundraisin­g voor de achtergebl­even kinderen van het gezin. Voor vader Marcelin ‘Pélé’ Leapohe werd op Zaventem een rouwregist­er geopend. Thérèse Bertille Magni werd na het ongeval hersendood verklaard. De moeder overleed vrijdag.
 ?? FOTO LD ??
FOTO LD

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium