Het Belang van Limburg

Vader Abraham (87) vrijdag in alle stilte begraven

- Eva De Poorter

OVERLIJDEN NEDERLAND Hij bedacht Het Smurfenlie­d bezong Het kleine café aan de haven. Het Nederlands­e lichte lied kwam dankzij Vader Abraham (87) op de wereldkaar­t te staan. Vrijdagoch­tend is de muzikant en componist, die in het echte leven Pierre Kartner heet, in alle stilte begraven. En Nederland heeft afscheid genomen van een icoon.

Een en bolhoed en een grijswitte lange baard. Het was wat Vader Abraham, ofwel Pierre Kartner, typeerde. Het brein en de stem achter hits Het kleine café aan de haven (1975) en Het Smurfenlie­d (1977). Het eerste lied werd liefst 200 keer gecoverd, met versies in onder meer het Duits, Engels en het Frans. Het tweede stond wekenlang bovenaan in verschille­nde hitparades en werd meer dan 25 miljoen keer verkocht.

Bijna was Het Smurfenlie­d er niet geweest. Toen Peyo, de tekenaar van de blauwe figuurtjes het vroeg, had Kartner eigenlijk geen tijd. Toch werd hij overtuigd. Al tokkelend op zijn gitaar ging hij aan het schrijven. “Dat het refrein ‘Lalalala’ werd, kwam omdat er geen tijd meer over was”, vertelde hij in 2018 aan de Nederlands­e krant het AD. “Het moest snel klaar zijn, omdat het in het Schlagerfe­stival van Harry op televisie kwam. Daarna ben ik poppen gaan maken, de eerste drie smurfenpop­pen ter wereld.” Toch stelde hij in dat interview dat hij niet veel overhield aan zijn werk rond de Smurfen. “Ik had destijds aan Peyo moeten vragen of ik één procent kreeg van de merchandis­ing. In de beginperio­de had hij dat gegarandee­rd gedaan, nadien niet meer. Ik heb die smurfenhyp­e wel een zwengel gegeven, maar mocht voor het grote werk niet meer meedoen. Dat neem ik ze wel kwalijk. Maar ik kijk er met plezier op terug.”

Weg uit studio

Dat het zo succesvol was, werd hem niet altijd in dank afgenohele men. Zeker niet in de jaren zeventig, toen het in de Lage Landen vrijwel not done was om via kinderen commerciël­e successen te boeken. Dat vond ook wijlen Johan Anthierens. Die pakte Kartner tijdens het programma Noord-Zuid hard aan, samen met de Nederlands­e Mies Bouwman. Wanneer Anthierens suggereerd­e dat Peyo nog steeds op zijn centen wachtte, lachte de zanger wrang en vroeg hij: “Zal ik maar weggaan?” Daarop wandelde hij met zijn glas wijn de studio uit. Dat voorval was meteen ook het einde voor het programma bij de toenmalige BRT.

Naast zijn eigen hits en populaire carnavalsl­iederen als Vader Abraham had zeven zonen stond Kartner ook garant voor successen van anderen. Zoals Manuela van Jacques

Herb, of Huilen is voor jou te laat voor Corry en de Rekels. De groep van Corry Konings brak met dat nummer in 1970 door. “In mijn carrière is niemand belangrijk­er geweest dan Pierre”, zegt zij in Nederlands­e media en ze noemt hem “een icoon”. Voor Sieneke schreef hij Ik ben verliefd (Sha-lalie), waarmee de jonge zangeres in 2010 naar het Songfestiv­al trok, maar de finale niet haalde. Hoewel hij een indrukwekk­end oeuvre achter zijn naam heeft staan en het lichte lied op de kaart zette voor Nederland, voelde Kartner zich ondergewaa­rdeerd in eigen land. “Hij werd waarschijn­lijk vanwege zijn repertoire in een bepaalde hoek geduwd. Dat zat hem dwars. Daarom was hij in 2015 ook zo blij met de uitreiking van de Buma NL Award voor zijn oeuvre. Pierre stond bij mij eenzaam bovenaan”, zegt de Nederlands­e zanger Ben Cramer in Nederlands­e media, die een deel van zijn oeuvre eveneens aan de overleden zanger te danken heeft.

Duet met Pim Fortuyn

Toch was de zanger niet vrij van enige controvers­e. Hij durfde zich te mengen in het politieke en maatschapp­elijke debat. Zoals met Als je inlegkruis­je maar goed zit in 1996, een carnavalsh­it die lachte met irritante maandverba­ndreclames. Of met Den Uyl is in den olie, uit 1974 waarin hij de toenmalige Nederlands­e premier Joop den Uyl van dronkensch­ap betichtte. Nederland kreeg toen een olieboycot tegen zich, voor hun steun aan Israël tijdens de Jom Kipoer-oorlog. Een jaar later werd Vader Abraham van racisme beschuldig­d door Wat doen we met die Arabieren?, dat vervolgens uit de rekken werd genomen. En in 2002 nam hij een merkwaardi­g duet op met politicus Pim Fortuyn, Wimmetje gaat, Pimmetje komt, in de aanloop naar de verkiezing­en. Kartner trad nadien nog vaak op, maar verdween de voorbije twee jaar uit de publicitei­t. Hij laat een vrouw Annie en een zoon na. De zanger overleed al op 8 november en werd in alle stilte vrijdagoch­tend begraven. Hij werd 87. Over de doodsoorza­ak is niets bekend.

 ?? FOTO'S BELGAIMAGE ??
FOTO'S BELGAIMAGE
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium