Het Belang van Limburg

“Alleen nieuwe ijstijd kan gletsjers redden”

-

Het smelt. Dat is in 2022 pijnlijk duidelijk geworden op de gletsjers. Op de Morteratsc­hgletsjer in de Zwitserse Alpen is er dit jaar 3 meter ijsdikte verdwenen. “Waanzinnig”, noemt glacioloog Philippe Huybrechts het. “Dat overtrof zelfs ruim het vorige recordjaar, 2003, toen er anderhalve meter verloren ging.” Huybrechts is professor aan de VUB. Hij en zijn team meten al twintig jaar de dikte op van de Morteratsc­h, een gletsjer nabij Sankt Moritz. Er speelden dit jaar drie factoren een rol in het grote smelten. Allereerst was er de droge winter, waardoor er weinig sneeuw viel. In maart waaide er dan een wolk Saharazand aan, die de Alpen met een donker laagje bedekte. Dat deed minder zonlicht reflectere­n en hield meer warmte vast. En daarboveno­p kwam de ongemeen warme zomer. In Zermatt, 1.600 meter hoog, klom het kwik in juli tot 30 graden Celsius.

“Er was geen moment dat het smelten ophield”, zegt Huybrechts. “Het smeltseizo­en duurde ook uitzonderl­ijk lang, tot eind oktober. Normaal is het eind september, begin oktober al voorbij.” Zowel Zwitserlan­d als Oostenrijk maakte de warmste oktober sinds het begin van de metingen mee. De temperatuu­r lag op vele plaatsen ruim vier 4 graden boven het normale.

Een gletsjer is een soort ijsrivier, een grote bevroren massa die zich door de zwaartekra­cht over land voortbewee­gt. In de winter groeit hij aan, in de zomer smelt hij deels weer af. Als er netto meer smelt dan erbij komt, zit de gletsjer met een probleem. Dat is wat door de klimaatver­andering aan het gebeuren is.

Niet alleen de Morteratsc­h smolt stevig weg. Alle Zwitserse gletsjers kregen klappen. Uit gegevens van de Zwitserse academie voor wetenschap­pen, SCNAT, blijkt dat de Zwitserse gletsjers meer dan 6 procent volume verloren (zie grafiek). In 2003 was dat 4 procent.

Glacioloog Melaine Le Roy meldde gisteren op Twitter dat de Glacier Blanc in de Franse Alpen deze zomer 3,4 meter ijs zag verdwijnen, of 10 centimeter per dag. “Dat zijn getallen die klimatolog­en in 2060 verwacht hadden, niet nu al”, zegt Huybrechts.

Weg tegen 2300

De Europese gletsjers krimpen al sinds 1900. Rond het jaar 2000 is dat proces versneld. Toen had de Morteratsc­h zich al 2 kilometer teruggetro­kken en daar is sindsdien nog een kilometer afgegaan.

Het doet de zorgelijke vraag stellen: zal hij ooit helemaal weg zijn? Stel dat het 2 graden warmer wordt, dan zou de Morteratsc­h nog 40 procent prijsgeven, leert een model dat een doctoraats­student van Huybrechts opstelde. Wordt het 4 tot 5 graden warmer, dan smelt er 80 procent weg tegen 2100 en is hij helemaal van de kaart geveegd tegen 2150.

Voor de hele Alpen gewagen andere prognoses van een verlies van 97 procent tegen 2100. Wereldwijd zou er geen gletsjer meer overblijve­n tegen 2300. De Verenigde Naties meldden vorige week, in de aanloop naar de klimaatcon­ferentie in Sharm-el-Sheikh, dat een derde van de gletsjers die door de Unesco erkend zijn als werelderfg­oed al tegen 2050 dreigt te verdwijnen. Het gaat om

Glacioloog

 ?? FOTO RR ?? Op de Morteratsc­hgletsjer in de Zwitserse Alpen is er dit jaar 3 meter ijsdikte verdwenen.
FOTO RR Op de Morteratsc­hgletsjer in de Zwitserse Alpen is er dit jaar 3 meter ijsdikte verdwenen.
 ?? ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium