Het Belang van Limburg

“Ik voelde me paar maanden semi-prof”

- Marnik Geukens

SNOOKER UK CHAMPIONSH­IP Zondagmidd­ag (14u) treft Luca Brecel in de 1/16de finales van het UK Championsh­ip de Chinees Lyu Haotian. “Het is alsof het seizoen nu pas begint”, zegt Brecel, die vorig jaar de finale haalde in York.

Luca Brecel is één van de vier spelers, die dit seizoen een rankingtoe­rnooi won. “Maar die zege in de Championsh­ip League ligt al bijna vier maanden achter ons”, zegt de 28-jarige Maaslander, die het gevoel heeft dat het seizoen pas nu echt begint. “Ik voelde me de voorbije rustige maanden een beetje semi-prof. Maar vanaf nu wordt het volle bak. Na het UK Championsh­ip volgen nog de kwalificat­ies van de German Masters, de eindfase van het Schotse en Engelse Open én vlak na Nieuwjaar de Masters.”

WK-formule

Maar eerst dus de trip naar York, waar Brecel zijn favoriete toernooi afwerkt. Hij haalde al twee keer de kwartfinal­es van het UK Championsh­ip, vooraleer hij vorig seizoen pas in de finale strandde tegen Zhao Xintong. Bovendien is het na het WK de belangrijk­ste afspraak van het seizoen, het is geen toeval dat het toernooi vanaf dit seizoen volgens het WKformat wordt afgewerkt. De topzestien­spelers starten pas in de zestiende finales en treffen daar elk één van de 16 overlevers van de kwalificat­ies. Daarbij dit jaar zowaar de 60-jarige Jimmy White. Maar reekshoofd nummer 11 Brecel krijgt een veel zwaardere opponent voorgescho­teld. “Lyu Haotian is een bijzonder stabiele speler. Terwijl de meeste Chinese spelers erg wisselvall­ig zijn en superdagen afwisselen met diepe dalen, staat Lyu er altijd. Dat ondervond ik vorige maand op het Noord-Ierse Open, waar hij me zonder pardon met 4-0 versloeg. Ik liet er enkele kansjes liggen en dan ben je tegen hem gezien. Hij staat virtueel op plaats 33 maar gaat nog hoger klimmen.” “Mijn niveau op training is heel goed maar je weet voor je eerste match nooit of je dat ook op de matchtafel kan tonen”, aldus Brecel. “Maar ik heb er vertrouwen in, ik voel me altijd goed in York. Ik hou van deze formule, ook al staat er veel druk op de eerste match, waarin meteen 15.000 punten te verdienen vallen.”

 ?? FOTO PRESSASSOC­IATION ?? Luca Brecel komt in York op vertrouwd terrein.
FOTO PRESSASSOC­IATION Luca Brecel komt in York op vertrouwd terrein.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium