Het Belang van Limburg

“Vlaanderen speelt fysieker en meer gestructur­eerd”

-

“Eind vorig seizoen contacteer­de coach Bart Bormans ons”, vertelt Audric Forthomme (28). “Een eerste gesprek maakte duidelijk dat Sint-Truiden een competitie­ve ploeg is met veel ambitie. Ik speel al vijf seizoenen met Mathieu en drie met Adrien en we begrijpen elkaar goed. We wonen dicht bij elkaar en deden de verplaatsi­ng naar Tilff ook samen. Dat Bart ons alle drie samen kwam vragen, was een extra troef. Hij overtuigde ons snel om de uitdaging aan te gaan en kennis te maken met de Vlaamse mentalitei­t. Ik heb altijd in het Luikse gespeeld. Zowel op sociaal als sportief vlak was het een kans die ik niet wilde laten liggen. Dat we Frans spreken zorgt er niet voor dat we een aparte kliek vormen. Het is de gelegenhei­d om ons Nederlands verder te ontwikkele­n. Op het veld gaat het er in Vlaanderen veel fysieker aan toe dan in Wallonië. De scheidsrec­hters laten meer basketten en daar hou ik van. Op het veld wordt meer georganise­erd en gestructur­eerd gespeeld. De systemen zijn belangrijk­er.”

Belangrijk­e derby

“De eerste maanden zijn goed verlopen”, is Forthome tevreden. “We begonnen met een korte stage in Oostende, samen met de B-ploeg. We konden er kennismake­n met alle spelers en de entourage van de club. In de competitie hebben we één keer verloren, tegen Lier B, maar dat is één keer te veel. Het is misschien wel de sterkste ploeg van de reeks, maar we speelden geen goede wedstrijd. We zijn in staat om iedereen te kloppen. Misschien is het gevaarlijk om te zeggen dat we kampioen kunnen worden, want we kennen de ploegen nog niet die we in de tweede ronde tegenkomen. Maar met deze groep zijn we in staat om te promoveren naar Top Divisie 2. Beringen, de tegenstand­er van zaterdag, is voor mij eveneens onbekend. Maar ik weet dat het voor de club de belangrijk­ste derby van het seizoen is.”

Ploegspele­r

“Als kleine jongen zat ik langs de kant van het veld toen mijn moeder, France Huveners, basket uitoefende. Zij speelde ooit in tweede nationale. Mijn twee broers spelen ook. De oudste, Florian, heeft ook tweede klasse gehaald. Hij speelt nu in Alleur, waar we het in september in een oefenmatch tegen opnamen. Zelf ben ik niet de speler die de meeste punten zal scoren, maar ik ben een echte ploegspele­r en dat past perfect in het spel van onze coach”, zegt de logistiek medewerker bij EVS, een Luikse firma die diensten aanbiedt voor live uitzending­en van sportwedst­rijden.

→ Sint-Truiden - Beringen (mannen, 1ste

landelijke): zaterdag, 21u

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium