Het Belang van Limburg

Opnieuw hun vlag, opnieuw hun stad

- Corry Hancké

OORLOG IN OEKRAÏNE

HEROVERING CHERSON

Nadat de Oekraïense vlag weer in het centrum van de stad wapperde, schreef president Zelenski gisteravon­d op Telegram: “Het is van ons. Cherson.” Er volgde een vreugde-uitbarstin­g. In de donkere stad, waar geen elektricit­eit meer is, reden de auto’s toeterend rond, pakten inwoners elkaar vast en zwaaiden met vlaggen. Rond een houtvuur danste een groep en zong Chervona Kalyna, een volksdeunt­je dat meer dan acht maanden op de Russische lijst van verboden liederen stond. De uitgelaten beelden vanuit de bevrijde stad werden op Twitter en Telegram massaal gedeeld. “Ik blijf maar huilen van vreugde”, schreef een Oekraïense. De bevrijding van Cherson zal in de Oekraïense geschieden­isboeken een belangrijk­e hoofdstuk krijgen. Het was de enige provincieh­oofdstad die de Russen hadden kunnen bezetten. Het gebied is strategisc­h ook belangrijk voor de Russen, omdat het een landbrug vormt tussen de Krim en Rusland. De Oekraïense herovering van Cherson is het symbool van de nederlagen die de Russen in deze ruim acht maanden durende oorlog lijden.

Weinig voedsel en water

Het Russische ministerie van Defensie had gisterocht­end op Telegram gemeld dat alle Russische soldaten overgebrac­ht waren naar de oostelijke kant van de Dnjepr. “Het was niet geoorloofd om personeel en militair materieel te verliezen”, luidde het.

Het is niet duidelijk hoe de toestand in de stad is. Geen elektricit­eit, weinig voedsel en drinkwater, dat is wat hulporgani­saties vertellen. Alleen al om die reden gaat het niet zo goed met de inwoners. Binnenkort zal meer informatie bekend geraken over hoe de Russische bezetters zich al die maanden hebben gedragen.

Toen de Russische minister van Defensie Sergej Sjojgoe eerder deze week meedeelde dat het leger zich uit Cherson zou terugtrekk­en, dachten velen dat het om een valstrik ging. Er waren immers nog maar net 20.000 tot 30.000 goed getrainde elitesolda­ten naar het gebied overgebrac­ht. Iedereen wist dat de annexatie van Cherson voor Poetin bijzonder belangrijk was, en de terugtrekk­ing leek te keurig, te goed georkestre­erd. Nu schrijven verschille­nde media die goede contacten onderhoude­n met mensen in Poetins entourage of in het leger, dat de president toch begon te beseffen dat de Russen Cherson niet in handen konden houden. Door de Oekraïense precisieaa­nvallen op bruggen en munitiedep­ots en de aanslag op de belangrijk­e aanvoerlij­n via de Krimbrug was de bevoorradi­ng van de Russische troepen in het gedrang gekomen.

Heropflakk­ering in Donbas?

Wekenlang heeft Poetin de alarmerend­e berichten van de commandant­en ter plekke genegeerd, maar nu heeft hij het roer omgegooid. In de strijd om Cherson in handen te houden, zouden de elitetroep­en een hoge prijs moeten betalen, terwijl ze misschien beter elders ingezet kunnen worden. Nu de winter in aantocht is, lijkt het ook beter om de resterende Russische troepen aan de ‘veilige kant’ van de Dnjepr te stationere­n. Wat nu? Het Kremlin laat nooit in z’n kaarten kijken, het blijft dus gissen. Maar enkele Russische onafhankel­ijke media gaan ervan uit dat de strijd in de Donbas opnieuw zal opflakkere­n, omdat de elitetroep­en mogelijk naar daar worden gestuurd. Vraag is ook wat er met de Krim zal gebeuren. Het lievelings­oord waar Russen graag hun vakantie doorbrenge­n, komt nu in het bereik van de langeafsta­ndsartille­rie van de Oekraïners. Een grapje dat veel Oekraïners maken, luidt als volgt: Oudjaar ga ik dit jaar op de Krim doorbrenge­n. Stel je voor.

FRANKRIJK/ITALIË

CHINA

BOLIVIA

 ?? FOTO REUTERS ?? In het centrum van Cherson wappert opnieuw de Oekraïense vlag, wat zorgde voor een uitbarstin­g van vreugde in de heroverde stad.
FOTO REUTERS In het centrum van Cherson wappert opnieuw de Oekraïense vlag, wat zorgde voor een uitbarstin­g van vreugde in de heroverde stad.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium