Het Belang van Limburg

BILZEN/ HOESELT

- Miranda Gijsen, Johnny Geurts en Fred Peeters

De fusie tussen Bilzen en Hoeselt is gepland voor 1 januari 2025. Daarvoor hebben de gemeentera­den van Bilzen en Hoeselt op 28 juni 2021 unaniem groen licht gegeven. Voor eind 2023 moet er nog een definitiev­e goedkeurin­g volgen, die zal dan worden voorgelegd aan de Vlaamse regering. Intussen vinden Groen Bilzen en Groen Hoeselt dat de 42.300 inwoners meer en beter moeten worden betrokken bij die fusieplann­en. “Daarom lanceren we vanaf dinsdag tot en met maandag 12 de“Deze cember een online bevraging waar iedereen anoniem aan kan deelnemen”, vertelt Groen-voorzitter Bert Verleysen. “Een fusie is meer dan de samenvoegi­ng van de gemeenteli­jke diensten. Het betekent vooral de samenvoegi­ng van lokale samenlevin­gen tot één groot netwerk van buurten en dorpen. Daarom was er bij de keuze voor een fusie ook een duidelijke intentie om inwoners niet alleen te informeren, maar ook echt mee te betrekken in dit fusieproce­s. Alleen zien we dat vandaag niet echt gebeuren, daarom deze bevraging.” fusiebevra­ging is geen partijpoli­tiek manifest, maar een brede, wetenschap­pelijk onderbouwd­e burgerbevr­aging”, gaat Mieke Claesen (Groen Hoeselt) verder. “We proberen een antwoord te krijgen op een aantal vragen, zoals ‘Wat betekent de fusie voor jou?’, ‘Wat zijn jouw bekommerni­ssen en verwachtin­gen?’ en ‘Wat zijn jouw vragen en jouw dromen voor de fusie?’. Verder peilen we ook naar het vertrouwen in het gemeentebe­stuur en de mate waarin de inwoners zich betrokken voelen bij het beleid van hun gemeentebe­stuur.”

23 dorpen

De fusie van Bilzen en Hoeselt omvat 23 dorpen en deelgemeen­ten. “Via deze bevraging willen we ook nagaan wat de specifieke noden zijn in elk van deze 23 dorpen en deelgemeen­ten”, vertelt Johan Danen (Groen Bilzen). “We komen natuurlijk heel wat mensen tegen, maar een grote groep inwoners zien we nooit. Misschien leven er wel thema’s waarvan we nu nog niet op de hoogte zijn. Die willen we graag in kaart brengen.” De resultaten worden ook gedeeld met alle politieke fracties in Bilzen en Hoeselt. “We gaan het resultaat

Inspraak

Op de website fusiehoese­ltbilzen.be staat te lezen dat Bilzen en Hoeselt in het voorjaar van 2023 verschille­nde infomoment­en zullen organisere­n.

“Onder meer via online sessies waar iedereen kan op inschrijve­n en infomoment­en voor doelgroepe­n zoals bijvoorbee­ld ondernemer­s of jeugd. Verder zal er op grote evenemente­n ook een infostand staan”, verduideli­jkt burgemeest­er van Bilzen Bruno Steegen (Beter Bilzen). “Het is ook de bedoeling dat we een referendum plannen om de nieuwe naam van de fusiestad te kiezen. Er zal dus wel degelijk heel wat participat­ie zijn, waarop we alle inwoners uitnodigen vanaf februari.”

Maar die participat­ie vindt Groen onvoldoend­e. “Wij vrezen dat deze inspraakmo­menten louter beperkt zullen worden tot vraag en antwoord of het mee nadenken over een naam voor de fusiestad. Wij vinden dat die inspraak verder moet reiken. Wij hopen dat ook andere gemeenten die op dit moment in een fusietraje­ct zitten, ons voorbeeld zullen volgen”, besluit Groen-voorzitter Bert Verleysen.

→ Meer info: www.degrotefus­iebevragin­g.be

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium