Het Belang van Limburg

Staking Benepack Genk na acht dagen voorbij

- Chris Nelis

SOCIALE ONRUST GENK De werknemers van blikjesfab­rikant Benepack in Genk zijn na acht dagen staken weer aan het werk gegaan. Die beslissing namen ze nadat de directie verklaarde in te gaan op de eisen van de bonden.

Vorige week donderdag hebben de werknemers van Benepack in Genk-Zuid het werk neergelegd, omdat ze niet te spreken waren over de werktijden, de uurlonen en de omstandigh­eden waarin ze werden tewerkgest­eld. Enkele dagen geleden leken de onderhande­lingen muurvast te zitten, nadat de directie de voorstelle­n van de vakbonden over de hele lijn afwees. Er kwam dus een volmondig njet.

Daarop gaven de ruim 90 werknemers in een referendum te kennen dat ze wilden doorgaan met de staking. Een langdurige strijd werd ook niet uitgeslote­n. “We wilden inderdaad een stapje verdergaan”, zegt vakbondsaf­gevaardigd­e Fafa Bermhoun (ABVV). “Maar zopas gaf de directie ons het signaal dat ze willen ingaan op de vier eisen die we gesteld hebben. Zo vragen we een ploegenpre­mie, betaalde pauzes, een aanvaardba­ar uurloon en betaalde inhaalrust. Er zit nu ook een opstartpre­mie bij.” Het voorakkoor­d is door 96% van het personeel goedgekeur­d. Omdat het bedrijf volcontinu draait, gingen de werknemers donderdaga­vond al terug aan de slag. “Maandag gaan we opnieuw met de directie aan de tafel zitten om de details van de gemaakte afspraken te bespreken”, aldus nog Bermhoun. Tegen maart 2023 moet er een definitief akkoord zijn.

 ?? FOTO CHRIS NELIS ?? Omdat het bedrijf volcontinu draait, gingen de werknemers meteen na het akkoord weer aan de slag.
FOTO CHRIS NELIS Omdat het bedrijf volcontinu draait, gingen de werknemers meteen na het akkoord weer aan de slag.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium