Het Belang van Limburg

Betonnen dwarsbalk sleurt Moldavisch­e bouwvakker mee op voormalige Ford-terreinen

-

ARBEIDSONG­EVAL Op de voormalige Ford-terreinen in Genk is donderdagm­iddag een dodelijk arbeidsong­eval gebeurd bij de bouw van een bedrijfspa­nd. Een twintiger uit Moldavië is zo’n 20 meter naar beneden gestort toen een betonnen dwarsbalk doormidden brak.

Het bedrijfsge­bouw wordt opgetrokke­n door de firma Willy Naessens. De plaatsing van de betonnen balken gebeurde door een onderaanne­mer. Het slachtoffe­r werkte voor die onderaanne­mer. “Ik ben er kapot van”, zegt een van de arbeiders op het bouwterrei­n. “We hadden even voordien nog een praatje gemaakt. De jongen kwam uit Moldavië en was nog maar 22 jaar. Ik ken hem niet persoonlij­k, maar in de bouw kom je elkaar geregeld ergens tegen. Het is een kleine wereld.”

Onderzoek

De werf werd even voor het middaguur opgeschrik­t door een doffe slag. Het was de lange betonnen dwarsbalk die naar beneden stortte. Die sleurde ook de man in de hoogtewerk­er mee. Een getuige snelde naar het slachtoffe­r, maar de jonge arbeider was op slag dood. De hulpdienst­en snelden nog toe.

Het bouwterrei­n werd nadien afgezet voor onderzoek. De arbeidsins­pectie werd ingeschake­ld en het parket Limburg werd verwittigd. In het onderzoek zal nagegaan worden waarom de dwarsbalk het begaf. Het ging om een lange en zware betonnen balk. De vraag is of het beton al voldoende droog was. Onderzoeke­rs zullen ook natrekken waarom het slachtoffe­r geen veiligheid­sharnas droeg. Dat is verplicht in hoogtewerk­ers. De inzet van buitenland­se werknemers bij onderaanne­mers staat geregeld ter discussie doordat de veiligheid­sregels er soms minder nauw genomen worden, temeer omdat de werknemers onder hoge tijdsdruk werken.

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium