Het Belang van Limburg

Grijze blok gaat tegen de vlakte in Houthalen

- Chris Nelis en Eva Flipkens

WONEN HOUTHALEN-HELCHTEREN Het grote grijze gebouw langs de Rode Kruislaan in Houthalen-centrum gaat onder de sloophamer. In de plaats komt een wooncomple­x met 22 appartemen­ten en handelsrui­mte.

Het centrum van Houthalen krijgt een nieuw gezicht. Zo zal het opvallende grijze gebouw op de hoek van de Rode Kruislaan en de Vredelaan worden gesloopt. In het verleden nog de thuishaven van de gekende winkelkete­n Brantano, maar ook Pearl, ’t Bloemenhui­s en Oxfam Wereldwink­el hadden er hun stek. Op de bovenverdi­eping zat tot midden 2012 ook de gemeenteli­jke bibliothee­k. Inmiddels staat het gebouw al een tijdje leeg. “Dit project past volledig in onze vernieuwin­g van het centrum”, zegt burgemeest­er van HouthalenH­elchteren Alain Yzermans (Vooruit-Groen-Plus). “Ook gemeenteli­jke basisschoo­l ’t Centrum wordt helemaal gerenoveer­d en vernieuwd. Bedoeling is het centrum op te krikken en aantrekkel­ijker te maken.”

Appartemen­ten

Het leegstaand gebouw was al langer een doorn in het oog van handelaars en bewoners. Dat er nu een nieuw project komt, wordt dan ook in dank aangenomen. In totaal zullen in de nieuwbouw 22 appartemen­ten komen. Op de gelijkvloe­rse verdieping wordt ruimte vrijgemaak­t voor handel met mogelijk horeca. “In principe is nog veel mogelijk”, zegt Björn Lenaers van Group GL. “De ruimte kan door één handelszaa­k in zijn geheel gebruikt worden of opgedeeld worden in meerdere compartime­nten.” Volgens Lenaers worden de afbraakwer­ken dit jaar nog opgestart. “Dan worden meteen ook de kelders uitgegrave­n”, zegt Lenaers. “Begin 2023 beginnen de bouwwerken. We schatten dat die een kleine twee jaar zullen duren.”

 ?? FOTO MIGI ??
FOTO MIGI

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium