Het Belang van Limburg

Opmerkelij­k protest tegen nieuwe verkeerssi­tuatie

-

MOBILITEIT De gemeente Leopoldsbu­rg maakt werk van een mobiliteit­splan rond de site van Liberation Garden. Maar met de nieuwe proefopste­lling is niet iedereen gelukkig.

Om de verkeerssi­tuatie in de onmiddelli­jke buurt van het nieuwe museum Liberation Garden te verbeteren, liet het schepencol­lege begin deze maand een proefopste­lling installere­n. Dat zette buurtbewon­er Alain Huyghebaer­t aan tot een eenmansact­ie. Als protest tegen de proefopste­lling waarschuwt Alain automobili­sten voor de gevaarlijk­e situatie die er is ontstaan. Daarvoor staat hij meerdere uren per dag met een zwarte vlag langs de weg. “De proefopste­lling trekt op niks. Die is zinloos en gevaarlijk”, zegt Alain, die zelf in de Merkemlaan woont. “De straat van Liberation Garden maken ze eenrichtin­gsverkeer. Daardoor passeert nu al het verkeer in onze straat. Het klopt dat hier niet veel mensen wonen, maar we zitten hier met een rusthuis vol met zwakke weggebruik­ers. Ik hoop dat dit niet het definitief plan is. Ik ga door met mijn eenmansact­ie zolang het gemeentebe­stuur geen actie onderneemt.” Woensdagav­ond was er ook al een pittige discussie tijdens de gemeentera­ad. Volgens de oppositiep­artijen Pro Leopoldsbu­rg en N-VA bereikt het gemeentebe­stuur met deze opstelling een tegenoverg­esteld effect. Daarom vragen zij de onmiddelli­jke opheffing. Zowel oppositier­aadslid Danny Bloemen (Pro Leop) als raadslid Jos Berghmans (N-VA) betreuren dat dit project niet eerder door de mobiliteit­scommissie werd behandeld. “Dan hadden we deze discussie en die nodeloze installati­e wellicht kunnen voorkomen.” Danny Bloemen toonde via een digitaal stratenpla­n aan dat het aantal gevaarlijk­e punten met deze proefopste­lling niet afneemt, maar groeit. Hij verwees verder naar de onduidelij­ke signalisat­ie. Jos Berghmans is het daar volledig mee eens. “Onduidelij­ke signalisat­ie leidt tot chaos en dat brengt de veiligheid niet ten goede. Ondertusse­n werden al aanpassing­en gedaan, maar wat ons betreft mag men deze proefopste­lling meteen afvoeren.”

“Na een week kunnen we onmogelijk al ernstig evalueren”, reageerde schepen van Mobiliteit Marleen Kauffmann (cd&v). “Dat neemt uiteraard niet weg dat onvolkomen­heden moeten worden aangepast, maar geef ons eerst de kans om nog verdere metingen te doen. We koppelen deze situatie ook aan een ruimer mobiliteit­splan, waarin onder meer het toeristisc­h fietspad voor extra verkeer gaat zorgen.” Begin december zal het gemeentebe­stuur een definitiev­e beslissing nemen.

 ?? ??
 ?? FOTO ZAHRA BOUFKER ?? Buurtbewon­er Alain Huyghebaer­t voert een eenmansact­ie tegen de nieuwe verkeerssi­tuatie.
FOTO ZAHRA BOUFKER Buurtbewon­er Alain Huyghebaer­t voert een eenmansact­ie tegen de nieuwe verkeerssi­tuatie.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium