Het Belang van Limburg

Einde Eerste Wereldoorl­og herdacht

- Koen Luts

HERDENKING

LUMMEN

De herdenking van Wapenstils­tand startte in Linkhout. “Samen met de War Visitors Linkhout werden er bloemen neergelegd aan het oorlogsmon­ument op het dorpsplein”, vertelt voorzitter van de Lummense Nationale Strijdersb­ond (NSB) Reg Jans. “Een uur later vond op de Lummense begraafpla­ats een ceremonie plaats op het ereperk van de oud-strijders en gesneuveld­en. Op meer dan 50 graven hadden we een houten kruisje met daarop een poppy geplaatst. Trompettis­t Peter Grommen speelde Te Velde en The Last Post, de Belgische vlag werd gehesen en er werden bloemen neergelegd.”

Daarna volgde een eucharisti­eviering in Meldert, maar ook in Lummen-centrum. Daar bracht Harmonieor­kest Demer en Laak muziek én filmbeelde­n van Band of Brothers. “We projecteer­den de namen van alle gesneuveld­en, een stiltemome­nt. Na die viering werden bloemen neergelegd aan het gerenoveer­de monument van de oud-strijders. De stoet werd voorafgega­an door doedelzaks­pelers.”

Om 12.40 uur werden de belangstel­lenden nog verrast door een fly- over van twee oude vliegtuige­n. “Een Amerikaans­e T-6 Texan uit de Tweede Wereldoorl­og en het Zwitserse militaire trainingsv­liegtuig Pilates P-3 uit de jaren 50 vlogen twee keer over. Als extra beleving mochten belangstel­lenden met oude legervoert­uigen een ritje maken door het centrum”, aldus nog voorzitter Jans.

 ?? FOTO KAREL HEMERIJCKX ??
FOTO KAREL HEMERIJCKX

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium