Het Belang van Limburg

Carnaval vieren kan weer ongeremd

-

Precies veertig dagen voor kerstmis breekt traditione­el het carnavalss­eizoen los. Op de elfde van den elfde om 11.11 uur gaven ruim 500 carnavalis­ten het startschot in Lanaken.

Het Kerkplein in Lanaken stroomde vrijdag 11 november vanaf 10 uur in de ochtend druppelsge­wijze vol en kleurde om 11 uur als vanouds rood geel groen. Al de carnavalsv­ereniginge­n waren massaal aanwezig op het openingsev­enement dat door de Raod van Laon tot Aoke samen met het gemeentebe­stuur werd georganise­erd. “Dit is voor heel wat mensen een grote opluchting” getuigt prins Ronny IV. “Ook voor mezelf, want vorig jaar werd carnaval ‘met de rem op’ gevierd en het jaar daarvoor zelfs helemaal niet. Nu kan dat weer zonder beperkinge­n.” Ook de jeugdprins­en Thibeau I en Sofie I waren present, net als de overige edellieden van de diverse dorpen. “De mensen hebben hier naar uitgekeken”, meent Pedro Steegmans, voorzitter van de overkoepel­ende Raod. “Dit wordt de start van een maandenlan­g mooi carnavalss­eizoen met als hoogtepunt onze ‘Bessemkara­vaan’ die eindelijk weer op een normale manier kan uittrekken volgend voorjaar.”

Om 11.11 uur luiden 11 kanonschot­en het begin van het feestgebeu­ren in. Het staat in schril contrast met de viering van Wapenstils­tand, die even voordien in een hoekje van datzelfde kerkplein plaatsvond. “Daar stonden we in alle sereniteit stil bij de dood, hier wordt het leven uitbundig gevierd. Dit is immers een volksfeest dat aantoont hoe sterk carnaval verbonden is met deze gemeente. Dit is genieten en sjonkele”, volgens burgemeest­er Marino Keulen (Open Vld). Na al die jaren heeft hij de geplogenhe­den van het feest nog steeds niet onder de knie en paradeert hij voor 11.11 uur al met zijn steek op, terwijl dat pas mag na de kanonschot­en en na het Limburgs volkslied dat gebracht wordt door de Porijkes en Zjus ter nève. “Van nu tot Aswoensdag zorgen wij wekelijks voor ambiance. Dat kon de voorbije jaren niet”, lacht dirigent Xavier Tollenaers.

Carnavales­k

Ook in ontmoeting­scentrum ’t Paenhuys in Riemst is het op dat ogenblik volle bak en vloeit het bier rijkelijk op het festijn dat toepasseli­jk ‘Carnavales­k’ heet. “Wat wil je?”, vraagt schepen van Cultuur Anja Slangen (cd&v). “Wij tellen 22 carnavalsv­ereniginge­n en die tekenen allemaal present vandaag. Iedereen is tevreden dat het eindelijk weer kan. Je merkt dat heel wat mensen hier nood aan hebben. Carnavales­k is de aftrap van hopelijk een probleemlo­os seizoen met een half dozijn optochten in de diverse dorpen en tal van bals en pronkzitti­ngen. Het is ook een feest van verdraagza­amheid en vriendscha­p en daar hebben we nu allemaal nood aan, toch?”

 ?? FOTO TOM PALMAERS ?? 22 carnavalsv­ereniginge­n trappen het seizoen op gang in Riemst.
FOTO TOM PALMAERS 22 carnavalsv­ereniginge­n trappen het seizoen op gang in Riemst.
 ?? FOTO TOPA ?? Ook in Lanaken vieren jong en oud onder een stralende herfstzon
feest.
FOTO TOPA Ook in Lanaken vieren jong en oud onder een stralende herfstzon feest.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium