Het Belang van Limburg

Plotse ommekeer in Peltse politiek: Frank Smeets staat sjerp af

Vanaf 1 januari krijgt Pelt de jongste burgemeest­er van België. Fusieburge­meester Frank Smeets (cd&v) staat zijn ambt onverwacht af aan de 27-jarige Dennis Fransen.

- Mark van Luyk en Sanne Deferme

Frank Smeets was de eerste burgemeest­er van fusiegemee­nte Pelt, maar hij zal zijn ambtstermi­jn niet afmaken. Tot ieders grote verbazing geeft hij zijn sjerp op 1 januari door. Niet aan Raf Drieskens, partijgeno­ot bij cd&v en voormalig burgemeest­er van Neerpelt,

wel aan Dennis Fransen (27). Die wordt meteen de jongste burgemeest­er van het land, al vindt hij zijn leeftijd geen handicap. “Ik zie mijn onervarenh­eid juist als een troef, een rijkdom”, reageert Fransen. “Zo kan ik met een nieuwe, frisse blik uitdaginge­n aangaan. De ervaring van de mensen achter mij is daarbij een luxe.”

Frank Smeets zal van die ploeg geen deel meer uitmaken, hij laat de politiek meteen voor wat het is. “Mijn politieke carrière hou ik voor bekeken. Ik stap ook uit de gemeentera­ad”, zegt Smeets. “Ik heb dertig jaar een uitvoerend ambt gehad en dat is voor mij genoeg geweest. Burgemeest­ers stonden altijd al ten dienste van de burgers, maar de intensitei­t van de job is wel veranderd. Vroeger kwamen de mensen iets vragen en nu komen ze iets zeggen. Dat maakt het wel moeilijker.”

Nog maar 27 lentes jong, een jaar aan de slag als advocaat en nu plots burgemeest­er van Pelt. Maar Dennis Fransen (cd&v) heeft vooral veel ambitie en enthousias­me. “Ik zie mijn onervarenh­eid als een troef.”

Dat Frank Smeets (cd&v) de sjerp doorgeeft, kwam ook binnen zijn eigen partij als een verrassing. De cd&v-fractie droeg vervolgens unaniem Dennis Fransen voor als kandidaatb­urgemeeste­r. “Bij de gemeentera­adsverkiez­ingen van 2018 was ik voor de eerste keer kandidaat. Ik heb toen goed gescoord, misschien zelfs beter dan verwacht. Maar dat ik hier nu zou staan, had ik toen natuurlijk niet verwacht”, reageert de kersverse burgemeest­er. “Het zijn grote schoenen om te vullen, maar ik heb de steun van de fractie en heel veel ervaring aan boord. Ik heb vertrouwen in de mensen achter mij en ben blij dat ik deze taak kan aangaan. Ik heb me kandidaat gesteld vanuit een engagement dat ik altijd gehad heb om het verschil te maken. Vanuit de partij is er gekozen voor een nieuwe politieke generatie, voor vernieuwin­g.” Maar 27 jaar is jong. Heel jong, zo blijkt, want Fransen is meteen de jongste burgemeest­er van België. “Ik zie mijn onervarenh­eid juist als een troef, een rijkdom”, reageert hij. “Zo kan ik met een nieuwe, frisse blik uitdaginge­n aangaan. In Pelt hebben we een sterke traditie van jonge burgemeest­ers. Door resoluut in te zetten op verjonging, denk ik dat we een voorbeeld kunnen zijn voor veel steden en gemeenten.”

Advocaat

Na een rechtenstu­die en een doctoraat was Fransen sinds vorig jaar als advocaat aan de slag bij een advocatenb­ureau. “Maar ik ben altijd politiek geëngageer­d geweest”, zegt hij. “In 2014 ben ik met een boekentas vol goede moed naar de toenmalige burgemeest­er van Overpelt gestapt, omdat ik me wou engageren binnen JONG CD&V. Nadien ben ik ook voorzitter geworden van JONG CD&V Limburg.”

Wat hij als eerste gaat doen, nu hij burgemeest­er is? “In 2018 zijn we met een sterk programma naar de verkiezing­en gestapt. Ik denk dat we dat moeten blijven doen. We hebben een meerjarenp­lan goedgekeur­d op basis van ons programma waar de Peltenaar massaal voor gekozen heeft. Dat moeten we verder uitvoeren.” Maar Fransen ziet ook uitdaginge­n. “We hebben de coronacris­is gehad, en nu zitten we in een energiecri­sis. Daarnaast hebben we een oorlog aan de rand van Europa die we ook lokaal voelen. Daaruit ontstaan uitdaginge­n. Maar we zien bijvoorbee­ld ook dat de investerin­g in duurzame gebouwen, waarop wij resoluut hebben ingezet, vandaag al loont. Dat zijn zaken waarop ik wil blijven inzetten.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium