Het Belang van Limburg

Stempel gedrukt

-

Een tafelsprin­ger is hij nooit geweest, en zelden verhief hij zijn stem boven die van een ander. Neen, Frank Smeets was niet de man die voortduren­d met de vuist op tafel sloeg. Integendee­l, hij was eerder de man die na ampel overleg, en met goede argumenten, zijn stelling verdedigde. En toch wist hij in sommige dossiers ook hard door te duwen, zonder dat het eigenlijk opviel. Het nieuws mag dan ingeslagen zijn als een bom – slechts een aantal ingewijden waren op de hoogte – maar eigenlijk verwondert het ons niet dat Frank Smeets op luttele dagen voor zijn 60ste verjaardag plots bekendmaak­t dat hij als burgemeest­er plaats ruimt voor een jong christende­mocratisch talent in Pelt. Want dat is helemaal Frank Smeets: intelligen­t en vooral integer. Op sociale media is hij nauwelijks of niet actief. Zijn profiel op LinkedIn is totaal verwaarloo­sd, ondanks de vele mandaten die hij heeft uitgeoefen­d.

Wie de carrière van de Peltse politicus heeft gevolgd, kon het ook een beetje zien aankomen. Als voormalige gedeputeer­de voor de provincie Limburg had de man jarenlang meer dan 40 mandaten in te vullen, de meeste daarvan gratis, of gelinkt aan zijn functie als gedeputeer­de. In 2020 was het aantal mandaten teruggeval­len tot welgeteld acht. Een geleidelij­ke terugtrekk­ing, zou je kunnen stellen. Voor Limburg heeft hij vooral zijn stempel gedrukt als gedeputeer­de voor leefmilieu en natuur. Hij was immers één van de architecte­n van de fusie van drie Limburgse afvalinter­communales tot het ene Limburg.net in 2005. Dat was zo’n dossier dat hij met veel doortasten­dheid heeft afgerond. Smeets stond ook aan de wieg van het Nationaal Park Hoge Kempen en zette zijn schouders onder de Limburgse Regionale Landschapp­en.

Als Limburg nog bronsgroen kleurt, is dat voor een groot deel aan Frank Smeets te danken. Ook het hoger onderwijs lag hem na aan het hart. Hij is nog steeds voorzitter van Hogeschool PXL en tot voor enkele jaren ook bestuurder van de UHasselt. In Pelt zelf staat hij vooral bekend als één van de motoren achter de recente fusie van Neerpelt met Overpelt, en meteen ook de eerste burgemeest­er van de fusiegemee­nte Pelt. Dat hij nu een stap opzijzet voor de 27-jarige Dennis Fransen, siert hem helemaal. Frank Smeets is er de man niet naar om zich vast te klampen aan de macht, ook al lag die voornameli­jk nog op het lokale vlak. “Ik doe dit met hart en ziel, maar zie tegelijker­tijd dat er binnen onze partij jonge, talentvoll­e mensen klaarstaan die bruisen van het enthousias­me. Dat stelt me gerust en heeft me overtuigd om de fakkel door te geven”, zegt hij er zelf over. Wij zijn vooral geneigd om hem te geloven.

Reacties: dekern@hbvl.be

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium