Het Belang van Limburg

Al dubbel zoveel doden door CO-vergiftigi­ng

- Tom Le Bacq

ENERGIECRI­SIS HASSELT Er zijn dit jaar al zestig mensen gestorven door CO-vergiftigi­ng, terwijl de echte winterkou nog moet komen. “Mensen zoeken van alles om het ondanks de torenhoge energiepri­jzen toch warm te hebben”, zegt Dominique Vandijck van het Antigifcen­trum.

Ze hadden een barbecue binnen gezet om het toch wat warm te hebben. Het nieuws dat twee vrouwen in Wilrijk om het leven waren gekomen door CO-vergiftigi­ng vorige maand, was schokkend. “Maar er zijn sindsdien nóg mensen gestorven door exact hetzelfde, of omdat ze een vuurkorf hadden laten branden binnen”, zegt adjunct-directeur Dominique Vandijck van het Antigifcen­trum. “Het haalt gewoon niet altijd de kranten.”

Liefst zestig doden zijn er dit jaar al gevallen door CO-vergiftigi­ng, blijkt uit cijfers van het Antigifcen­trum. Dat aantal schommelde de afgelopen jaren rond de dertig, nu zitten we dus al aan dubbel zoveel. CO-vergiftigi­ng maakt vaak verschille­nde slachtoffe­rs tegelijk, omdat een heel gezin er samen aan ten prooi valt. Koolstofmo­noxide is een reuk- en kleurloos gas dat vrijkomt als brandstoff­en zoals aardgas of petroleum niet volledig verbrand worden. De eerste tekenen zijn hoofdpijn en duizelighe­id. Word je er blijvend aan blootgeste­ld, verlies je het bewustzijn, kan je in coma vallen en sterven.

Sla telefoonnu­mmer op

Vandaag krijgt het Antigifcen­trum minister van Telecommun­icatie Petra De Sutter (Groen) over de vloer. “Ik maak me zorgen over komende winter, zeker nu de energiecri­sis zich nog zal laten voelen”, zegt ze. “Ik hoop dat mensen het nummer opslaan – 070/245.245 – want het kan levens redden.” De energiecri­sis doet het risico op CO-vergiftigi­ng enorm stijgen, zegt Vandijck. “Heel wat mensen, ook uit de middenklas­se, zoeken middelen om te besparen. Dus gaan ze goedkope alternatie­ven zoeken om te verwarmen: ze zetten een bijzetvuur­tje op basis van petroleum of gas. Of ze zetten de houtkachel weer aan die ze jaren niet gebruikt hebben. Dat is bijna vragen om problemen.” Want vaak is de schoorstee­n niet goed gereinigd, of wordt de lucht niet perfect afgevoerd. “Of mensen verwarmen maar één kamer en zitten daar dan allemaal samen, en ze sluiten die kamer dan nog zo goed mogelijk af, zodat er nauwelijks ventilatie is”, zegt Vandijck. “En dat zal dus nog verergeren, want de echte winter moet nog komen.”

Wat kan je doen? “Laat je schoorstee­n reinigen, zorg ervoor dat je verwarming­sketel nagekeken is”, zegt Vandijck. “Ventileer, dat is absoluut nodig, ook in de kou en ook als de energiepri­jzen hoog liggen.”

 ?? ??
 ?? FOTO JOREN DE WEERDT ?? Het is belangrijk dat de schoorstee­n goed gereinigd is.
FOTO JOREN DE WEERDT Het is belangrijk dat de schoorstee­n goed gereinigd is.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium