Het Belang van Limburg

Frank betaalde via Payconiq, de andere partij kreeg niets

-

BANKZAKEN HERK-DE-STAD

Vier keer probeerde Frank via Payconiq zijn sportleraa­r 40 euro te betalen. Er gebeurde niets, en de leraar kreeg

0 euro. Maar er ging wel 160 euro van Franks rekening. Waar is het geld?

“Payconiq erkent dat er een storing was op de dag van de mislukte betaling”, zegt Frank uit Herk-de-Stad. “Maar ze slagen er niet in om het geld terug te storten. Er worden telkens bijkomende gegevens gevraagd. De laatste keer klonk het dan weer dat het geld op een geblokkeer­de bankrekeni­ng was gezet. We worden steeds vriendelij­k te woord gestaan. Geen kwaad woord over de medewerker­s. Maar waar is mijn geld naartoe?”

Frank betaalde de leraar alvast 40 euro cash. “Dat ging wel”, zegt hij smalend.

OPGELOST

Het voordeel van Payconiq is dat betalingen bijna instant gebeuren, zonder bankrekeni­ngen of overschrij­vingen. “Geen gedoe meer, betalen is zo gebiept!” klinkt de slogan van Payconiq. Maar soms komt er toch wat meer bij kijken. “Voor alle duidelijkh­eid: het geld staat nooit instant op de bankrekeni­ng van de begunstigd­e, altijd pas de dag nadien. Maar op 21 juli 2022 was er inderdaad een technisch probleem bij betalingen tussen Payconiq-vrienden via de QRcode”, zegt Payconiq. “Sommige betalingen werden gedebiteer­d van de rekening van de kaarthoude­rs, maar de crediterin­g van de begunstigd­e gebeurde pas later. Bij controle van de rekening van de begunstigd­e is gebleken dat de vriend van uw lezer vier keer een bedrag van 40 euro heeft ontvangen. Niet op het moment van de transactie, maar op 5 augustus.”

Frank legt een en ander voor aan zijn golfleraar. Die gaat op zoek in zijn bankrekeni­ngen en vindt... niets. “Een andere betaling van 60 euro via Payconiq heeft hij wel ontvangen. Maar van die vier betalingen van 40 euro vindt hij niets. Ook zijn bank vindt niets terug.” Dus er wordt opnieuw een hulplijn richting Payconiq uitgegooid. “De bank van de begunstigd­e heeft ons bevestigd dat de betaling gebeurde. We hebben zijn bank gevraagd om het bewijs vandaag naar de klant door te sturen.” Frank dus, even later: “Mijn leraar heeft de betalingen teruggevon­den. Ze gebeurden op 15 augustus, zonder enige vermelding. Natuurlijk vond hij die niet terug. Maar opgelost, dus.”

 ?? FOTO KAREL HEMERIJCKX ?? Frank uit Herk-deStad probeerde zijn sportleraa­r 40 euro te betalen.
FOTO KAREL HEMERIJCKX Frank uit Herk-deStad probeerde zijn sportleraa­r 40 euro te betalen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium