Het Belang van Limburg

Zuhal Demir trekt 700.000 euro uit voor hergebruik drukkerijg­ebouw

- Mark van Luyk

ERFGOED

HOUTHALEN-HELCHTEREN Vlaams minister van Toerisme Zuhal Demir (N-VA) trekt via Toerisme Vlaanderen 700.000 euro uit voor de restaurati­e en herbestemm­ing van het voormalige drukkerijg­ebouw op de oude mijnsite in Houthalen-Helchteren. De gemeente wil het toerisme verder uitbouwen.

De herbestemm­ing van het drukkerijg­ebouw past in het bredere plan van de gemeente Houthalen-Helchteren om het mijnpark en het bestaande centrum te laten uitgroeien tot een toeristisc­h geeen heel. In het gebouw zelf zullen de schijnwerp­ers gezet worden op de evolutie van druk- en impressiet­echnieken.

Het voormalige drukkerijg­ebouw is samen met het voormalige hoofdgebou­w van de steenkoolm­ijn (‘Greenville’), de twee schachtbok­ken en het pomphuis één van de weinige historisch­e overblijfs­els van een kwarteeuw steenkoolo­ntginning in Houthalen-Helchteren. Het belevingsc­entrum in het oude drukkerijg­ebouw gaat LIMPRESSIO­NS heten. “Het wordt een baken voor het drukambach­t, maar ook een hotspot voor inwoners en bezoekers van de Limburgse mijngemeen­te”, zegt minister Demir. “Tegelijk is LIMPRESSIO­NS de vertaling van de veerkracht om te innoveren en te evolueren binnen regio die de afgelopen decennia voortduren­d in veranderin­g was.”

Het gebouw sluit aan op de fietsverbi­nding Kolenspoor. “De fietsroute­s passeren hier naast de terril, de schachtblo­kken, het Pomphuis, Greenville, het drukkerijg­ebouw en de Wijers. “Het wordt een echt belevingsc­entrum waar fietsers even kunnen afstappen en zelfs aan de slag kunnen. Het gebouw wordt een belevingsc­entrum met het accent op de drukkunst uit het verleden, maar evengoed de aansluitin­g op moderne digitale technieken,” legt burgemeest­er Alain Yzermans (Vooruit) uit. “Er zal ook een expositier­uimte zijn. We bekijken nog of we ook horeca kunnen inplannen.”

Stapstenen

Houthalen-Helchteren werkt aan de uitbouw van verschille­nde stapstenen om het toerisme in de gemeente te versterken. Op korte termijn wil het een toegangspo­ort realiseren voor fietsers en wandelaars vanop het Kolenspoor naar het mijnpark en het huidige centrum van de gemeente. Er komt ook een renovatie en herbestemm­ing van het voormalige pomphuis van de mijn en een nieuw parkgebied dat een fietsverbi­nding moet leggen met het centrum. Op middellang­e termijn staat de restaurati­e van de schachtblo­kken op het programma. Met hun 71 meter behoren ze tot de hoogste van Europa in hun soort. “De kracht van ons toeristisc­h verhaal hangt samen met een sterke uitbouw van het Kolenspoor en De Wijers”, besluit burgemeest­er Yzermans.

 ?? FOTO RR ?? Dit voormalige drukkerijg­ebouw op de mijnsite van HouthalenH­elchteren moet een belevingsc­entrum rond drukkunst worden.
FOTO RR Dit voormalige drukkerijg­ebouw op de mijnsite van HouthalenH­elchteren moet een belevingsc­entrum rond drukkunst worden.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium