Het Belang van Limburg

SUPPORTERS­ELLENDE

- Tom Le Bacq

1A

“Vroeger legden ze matchen stil als je aan het verliezen was, nu ook al als je wint. Om te bewijzen dat ze macht hebben? Bravo.” Charleroi-voorzitter Mehdi Bayat zag wit van woede afgelopen weekend, nadat supporters de wedstrijd tegen KV Mechelen hadden laten stilleggen omdat ze vuurpijlen en tennisball­en op het plein hadden gegooid. Bij een 1-0-voorsprong, nota bene. Het gevolg is dat Charleroi de wedstrijd nu met 0-5 zal verliezen.

Het is het zoveelste incident met voetbalsup­porters de afgelopen weken en maanden. Ook Anderlecht-Genk moest gisteravon­d even worden stilgelegd omdat er

Bengaals vuur werd afgestoken en vuurpijlen de lucht in vlogen. Lorin Parys, de topman van de Pro League, roept vandaag alle clubs samen. “Er moet iets gebeuren. We gaan ons plan versneld invoeren”, zegt hij.

Dat plan kondigde hij in mei al aan, samen met minister van Binnenland­se Zaken Annelies Verlinden (CD&V). Waar het vooral op neerkomt: betere identifica­tie. Paspoortco­ntroles aan de stadionpoo­rten bestaan nu nog niet in het voetbal. Wie een stadionver­bod heeft, kan dat omzeilen door anoniem een ticket te kopen. En: er moet beter gefouillee­rd worden. Op dit moment gebeurt dat door stewards. Een club mag enkel oppervlakk­ig fouilleren en dat is ruim onvoldoend­e. Daardoor is het ook onmogelijk om verboden producten echt op te sporen. “Dat zijn, cru gezegd, amateurs”, zegt criminoloo­g Marc Cools (UGent). “Sorry, maar als je dat echt goed wil doen, moet je dat aan profession­als overlaten. En neen, niet door de politie, want dan zadel je de belastingb­etaler met de kosten op. Laat het door profession­ele bewakingsf­irma’s doen en laat de clubs betalen.”

Kopieerged­rag

Want nu loopt het de spuigaten uit. “Die groepen kopiëren elkaar”, zegt Cools. “De ene supporters­clan ziet dat het protest bij een andere club succes heeft, en dus beginnen ze er ook aan.” En hoe raar het ook klinkt, die acties zijn ook buitengewo­on succesvol. “Het systeem zit zo in elkaar dat je net heel veel macht geeft aan de kleine groep die de boel wil verzieken”, zegt Walter Damen, advocaat en ondervoorz­itter van profclub Beerschot. “Dat komt door de objectieve aansprakel­ijkheid van de clubs: als er problemen zijn met supporters in een stadion, is hun club ook verantwoor­delijk. Vuurpijlen op het plein betekent een 0-5-nederlaag en 50.000 euro boete. Dus

 ?? ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium