Het Belang van Limburg

Eerste aspergeboe­r Kinrooi stopt

Na 40 jaar zetten ze er een punt achter.

-

LANDBOUW

Goud

Op 36 are zijn ze begonnen, Theo en toekomstig echtgenote Gertrude Brouns (63). In hun hoogdagen stond hier 2,8 hectare vol. Verkoop gebeurde bij hen aan huis. “In het begin waren de klanten advocaten, dokters, notarissen. Gewone mensen kochten geen asperges. Of hooguit bij de kermis. Maar de Duitsers die hier in de omgeving op vakantie kwamen, waren gek op onze asperges. Ze vertrokken met 10, 20, 30 kilo… Eén man uit Wuppertal heeft zelfs ooit zijn vakantie tot dinsdag verlengd omdat ik dan genoeg asperges had gestoken.”

Soep

Drie soorten teelden ze: AAA’s, de gewone asperges en soepasperg­es. “De ideale asperge? Zo’n 22 centimeter lang en 25 millimeter dik. Groene asperges? Zijn we nooit aan begonnen, geen vraag naar. De witte, daarvoor kwamen ze van wijd en zijd. Nog voor het seizoen startte, hingen mensen al aan de lijn. Of er al asperges waren. Echt niet?” Dagelijks kon je bij Theo en Gertrude langslopen. En wat bleek één van de populairst­e momenten? “Zondag tijdens de middag. En Pasen, Pinksteren en Moederdag.”

Dat betekent toch dat moeder de vrouw achteraf extra in de bloemetjes is gezet als ze dan moest werken? “Euh, neen...”, grinnikt Gertrude.

Hittegolf

Of het met het grillige weer van de voorbije jaren niet moeilijker is geworden? “Het mag niet te koud zijn want dan komen ze traag op gang. En een hittegolf in mei hadden we ook liever niet want dan waren ze allemaal tegelijk klaar. Alleen nattigheid is geen probleem, daar kunnen asperges goed tegen.” Maar na bijna 40 jaar hebben ze in 2022 hun laatste asperges gestoken. “Het was welletjes. Ons huidig veld was op, dus zouden we een nieuw veld moeten aanleggen. De klanten vonden het wel jammer. Een dame uit Houthalen is zelfs beginnen wenen. Vooral tijdens corona was het belangrijk voor mensen dat ze hier buiten eens een babbeltje konden slaan.”

En hoe vaak stonden er asperges op tafel ten huize Simons-Brouns? “Eén keer per week. Meestal op Vlaamse wijze. Of al eens met pasta en zalm. Nu gaan we ze moeten kopen...”

 ?? FOTO LUC DAELEMANS ?? Theo Simons en Gertrude Brouns stoppen na bijna 40 jaar met asperges.
FOTO LUC DAELEMANS Theo Simons en Gertrude Brouns stoppen na bijna 40 jaar met asperges.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium