Het Belang van Limburg

Parket seponeert klacht gemeente Lanaken rond verwaarloz­ing schapen

-

Het parket heeft beslist om de schaapherd­er die door de gemeente Lanaken wordt beschuldig­d van dierenverw­aarlozing niet te vervolgen. “Wij eisen nu een volledige schadeverg­oeding”, zegt de advocaat van de herder.

NATUUR

te zetten. Ondanks die lopende procedure heeft men toch het recht in eigen handen genomen. De vzw Toerisme heeft in opdracht van de gemeente onze cliënt uit het domein Pietershei­m gezet. Hierdoor heeft de gemeente zich schuldig gemaakt aan eigenricht­ing, hetgeen indruist tegen de beginselen van een democratis­che rechtstaat. Daar wordt zwaar aan getild”, aldus meester Christoffe­ls.

Nu het parket de zaak seponeert, zal de schaapherd­er een volledige schadeverg­oeding vorderen van de gemeente Lanaken en de vzw Toerisme Lanaken.

“Het huurcontra­ct met Oer Natoer liep tot en met 31 december 2025, we zullen voor die periode van drie jaar nu een schadeverg­oeding eisen”, vertelt meester Christoffe­ls. “Omdat de vzw Toerisme onze cliënt eigenhandi­g uit domein Pietershei­m heeft gezet, kon hij zijn schapen in de winter niet meer stallen. Daardoor kon hij ook geen andere opdrachten meer aannemen. Verder heeft de gemeente Lanaken zo’n ruchtbaarh­eid gegeven aan deze vermeende dierenverw­aarlozing, dat ook andere overeenkom­sten zijn stopgezet, onder meer met de gemeente Zutendaal. Eigenlijk is zijn bedrijf hierdoor kapotgemaa­kt.” “In dit dossier staat ons bestuur zeer stevig in haar schoenen. Oer Natoer heeft haar verplichti­ngen ten aanzien van het lokaal bestuur niet nageleefd door ernstige vormen van dierenverw­aarlozing. Bij een eventuele procedure zullen wij niet nalaten deze argumenten op tafel te leggen”, stelt schepen van Dierenwelz­ijn Christel Gorissen (Vooruit-Groen).

In 2023 zal de gemeente Lanaken een nieuwe aanbestedi­ng starten voor schapenbeg­razing. Het afgelopen jaar werd daarvoor een beroep gedaan op Stichting Limburgs Landschap.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium